Många bussförare har en tuff arbetssituation. Arkivbild. Foto: TT

Så tycker läsarna att bussbiljetterna ska kontrolleras

Uppdaterad
Publicerad
SVT Nyheter Väst har rapporterat om att bussförare hotas när kontrollerar passagerares biljetter. Från er läsare fick vi flera förslag på hur detta kan undvikas.

Lotta Magnusson läste vår artikel om att bussförare får utstå hot när de viserar passagerares biljetter. Hon föreslår andra sätt att kontrollera biljetterna, utan chaufförernas inblandning.

“En sluss som bussen parkerar vid. Utan giltigt bevis kommer man inte ombord...lite liknande tunnelbanan” skriver hon på SVT Nyheter Väst Facebooksida där artikeln delats. 

När vi presenterar förslaget för Västtrafik är de inte övertygande.

– Det skulle krävas alldeles för omfattande och dyra ombyggnationer, säger Lotta Johansson, kommunikationsstrateg på Västtrafik.

Service ingår i förarens jobb

En annan läsare tycker att chaufförerna borde få fokusera på att köra själva bussen.  

“Vill man kontrollera biljetten så har man antingen en konduktör eller biljettkontrollant. Hur tänker Västtrafik lösa detta när bussar och spårvagnar blir autonoma?”, skriver Erik Hägglund i kommentarsfälten.

Men enligt Västtrafik är det en viktig del av förarens jobb, att förutom att köra bussen, även vara behjälplig med passagerares frågor.

– Förutom att kundernas färdbevis kontrolleras är det en fördel att förarna samtidigt får kontakt med kunden och kan ge hen personlig hjälp, det förbättrar vår service till våra kunder. 

Inte aktuellt med ”Göteborgsmodell”

Göteborg har ett system där det passagerare kan kliva ombord på bussen utan att visa upp färdbeviset för föraren. Men att införa detta system i hela Västra Götalandsregionen är inte aktuellt, enligt Västtrafik. De menar att de så skulle förlora stora inkomster på grund av ökat fuskåkande.

– All erfarenhet på området visar, att för att motverka fuskåkning så är sluten visering, eller krav på påstigning fram med visering hos förare, den viktigaste och mest verkningsfulla faktorn.

Gun Braw har även hon reagerat på att bussförare hotas när utför sitt jobb och kontrollerar biljetter. Hon tycker att man borde anställa biljettkonduktörer på bussarna.

– Det finns folk som behöver jobb och som skulle klara ett dylikt, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer