Foto: SVT

Saab-revisorer åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Två revisorer som jobbade med Saab Automobile AB:s redovisning för 2010 åtalas för grovt osant intygande.

Revisorerna, båda auktoriserade, ska ha ljugit om när de undertecknat revisionsberättelse och årsredovisning för 2010. Enligt Ekobrottsmyndigheten ska underskrifterna ha gjorts 7 eller 8 april 2011, medan revisorerna osant intygat att det ägde rum den 5 april. Vad syftet till agerandet ska ha varit vill åklagaren inte spekulera om.

– Jag kan bara konstatera att det hände mycket i fabriken vid den här tiden, bland annat blev det produktionsstopp i fabriken den 6 april 2011, säger Olof Sahlgren, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Saab-chefer i skattehärva

Bedöms som grovt brott

Han anser att brottet är grovt med hänsyn till bolagets storlek och antalet intressenter.

– Vid den här tiden fanns det tilll exempel tusentals underleverantörer och de ska kunna lita på att handlingar är korrekta, i synnerhet från revisorer, säger Olof Sahlgren.

Förfarandet innefattar enligt Olof Sahlgren även missbruk av tjänsteställning. Båda revisorerna nekar till brott.

Tidigare har även den före detta vd:n Jan-Åke Jonsson, chefsjuristen Kristina Geers och en tidigare anställd åtalats för grovt osant intygande samt grov urkundsförfalskning.

Även före detta detta ägaren Victor Muller är misstänkt för grovt försvårande av skattekontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saab-chefer i skattehärva

Mer i ämnet