Victor Muller Foto: TT

Saabdomen överklagas inte

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren kommer inte att överklaga hovrättsdomen där förre Saab-ägaren Victor Muller friades från svindleri. Det betyder att en flera år lång process definitivt är över.

Det var Sveriges radio Ekot som först rapporterade om åklagaren Olof Sahlgrens beslut. Pressavdelningen vid Ekobrottsmyndigheten bekräftar.

– Det stämmer, han väljer att inte överklaga, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör vid Ekobrottsmyndigheten.

Saab-rättegången

Det finns ännu ingen motivering till beslutet.

Det var i början av februari som Victor Muller friades av hovrätten. Tidigare hade han även friats i tingsrätten. Muller stod åtalad för grovt svindeleri i samband med Saabs konkurs 2011. Enligt åklagaren hade han vilselett allmänheten och underleverantörer genom att i intervjuer ge en bild av att det ekonomiska läget för företaget var bättre än det i verkligheten var.

Inte övertygande

Rätten delar alltså inte den uppfattningen. Flera andra personer, bland andra förre vd:n Jan-Åke Jonsson har också anklagats för olika brott av åklagaren Sahlgren. Han har inte lyckats övertyga rätten i något fall.

Därmed är en flera år lång rättsprocess över.

– Jag är otroligt glad över att fem års helvete är över men jag är också väldigt upprörd över att det behövde gå så här långt, sa Victor Muller till SVT Nyheter Väst i samband med hovrättsdomen.

SVT har sökt åklagaren Olof Sahlgren, hittills utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saab-rättegången

Mer i ämnet