Foto: SVT/TT

Victor Muller om den friande domen

Uppdaterad
Publicerad

Victor Muller är nöjd med dagens dom i Hovrätten som friar honom från alla misstankar om grovt svindleri. Samtidigt riktar han hård kritik mot chefsåklagare Olof Sahlgren.

– Jag är otroligt glad över att fem års helvete är över men jag är också väldigt upprörd över att det behövde gå så här långt, säger Muller till SVT Nyheter Väst.

Victor Muller befinner sig i San Fransisco när SVT får tag på honom via telefon. Tisdagförmiddagens besked är välkommet men den fem år långa rättsprocessen har tärt på honom.

– Dagens besked känns som en blandad kompott. Jag är otroligt glad över att fem års helvete är över men jag är också väldigt upprörd över att det behövde gå så här långt och att miljontals kronor kastats bort när sju åtalade blivit helt friade i två instanser. Åtalen gällde bokföring, skatt eller distrubitionskontrakt, och åklagaren förlorade alla, säger han.

Saab-rättegången

Vad anser du om rättsprocessen?

– Det måste finnas grundläggande fel i systemet om en chefsåklagare åtalar sju personer under 18 åtalspunkter och alla frias.

Sympati för medåtalade

Han säger att han även sympatiserar med förre vd:n Jan Åke Jonsson och chefsjuristen Kristina Geers för vad de har fått gå igenom i och med rättegången.

– De blev gripna och tagna från deras familjer och kunder inte ens ringa hem. Jan-Åke förlorade flera styrelseuppdrag för att han svärtades ner som en ekonomisk brottsling, säger Victor Muller.

Kristina Geers har tidigare begärt skadestånd för det dygn hon satt frihetsberövad. Muller är dock osäker på om han ska driva någon process mot svenska staten.

– Jag har inte hunnit fundera i de banorna eftersom jag fick domen för bara några timmar sedan. Jag har bara fokuserat på utgången i Hovrätten. Nu ska jag låta det här sjunka in och fundera på hur vi ska gå vidare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saab-rättegången

Mer i ämnet