Sahlgrenska ställer in 100 operationer. Foto: SVT

Sahlgrenska ställer in 100 operationer på grund av personalbrist

Uppdaterad
Publicerad

Sahlgrenska ställer in ett stort antal planerade operationer. Det på grund av den svåra personalbristen på sjukhuset.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset meddelar under onsdagen att man inom kort kommer att boka om cirka 100 planerade operationer. Enligt ledningen är anledningen en hög arbetsbelastning inom operationsverksamheten samtidigt som det råder brist på personal.

Läs också: Kris på Sahlgrenska

vårdkris

Enligt Sahlgrenskas ledning är situationen på operations- och intensivvårdsavdelningen så ansträngd att man nu beslutat att skjuta upp de planerade operationerna och att man nu kommer att prioritera de svårast akut sjuka samt patienter med cancersjukdomar.

– Alla patienter blir omhändertagna, men just nu får vi boka om dessa operationer till ett senare tillfälle. Vi förstår att det är ett jobbigt besked för de som berörs, områdeschef Hans Lönroth till SVT Nyheter Väst.

Lönroth medger att beslutet är ovanligt.

– Det är en extrem åtgärd. När vi drar ner vid jul, nyår och över sommaren är det planerade neddragningar. Detta är oplanerat och resultatet av en extraordinär situation.

Samtliga avdelningar berörs

I princip alla opererande enheter berörs av neddragningen.

– Vi skjuter upp operationer som rör godartade diagnoser för att kunna prioritera de svårast sjuka, säger Hans Lönroth.

Beslutet är enligt Lönnroth fattat i samråd med fackliga organisationer och med personalen. Bristen på vårdplatser är inte huvudorsaken utan framförallt handlar det just om brist på kvalificerad personal samt i och med det en hög belastning på intensivvårdsavdelningarna.

Ska rekrytera

Beslutet sägs vara en av en rad åtgärder för att möta den höga belastningen.

– Vi försöker in i det längsta att undvika åtgärder som drabbar våra patienter. Men nu har vi tvingats till denna tuffa prioritering, säger han.

Sjukhusledningen säger också att man arbetar intensivt med att försöka rekrytera läkare och sjuksköterskor. Man har inga svar att ge till de som nu får vänta.

– Vi hoppas att neddragningen bara ska gälla fyra veckor men jag kan inte säga säkert, säger Hans Lönroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vårdkris

Mer i ämnet