Kostnaderna har inte minskat tillräckligt, uppger Sahlgrenskas ekonomidirektör. Foto: SVT

Sahlgrenskas sparpaket räcker inte – kan bli neddragningar på vården

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna minskar inte på Sahlgrenska sjukhuset trots ett stort sparpaket från i våras. Det visar en uppföljning som publiceras på fredagen.

– Det har inte gått tillräcklig bra eftersom vi ännu inte ser att kostnaderna minskar, säger Anders Glansén, sjukhusets ekonomidirektör.

Den direkta åtgärden för att spara ännu mer är att biträdande sjukhusdirektören kommer behöva godkänna varje ny anställning som görs efter någon som slutar. Sedan i våras är det områdeschefen som har behövt godkänna, men det har inte gett önskad effekt.

– Själva grejen är att vi ska få bättre effekt på den särskilda anställningsprövning eftersom vi inte ser att antalet årsarbetare går ned, säger Anders Glansén.

Kan det bli aktuellt med uppsägningar?

– Nej det finns inget beslut om det i nuläget.

Färre administratörer – men fler anställda

Sjukhuset har sett att antalet administratörer har minskat sedan i våras, men man ser snarare en ökning av vårdpersonal.

– Samtidigt är vi nästan 700 fler än vad vi var för ett år sedan, givet det kommer vi att behöva minska och det har att göra med de ekonomiska förutsättningarna, säger Anders Glansén.

1,2 miljarder i underskott

Den 1 december fattas beslut om budgeten 2024 och olika delar av sjukhuset lämnar in förslag på hur de kan komma till rätta med underskottet. I dagsläget är det på 1,2 miljarder i en budget på drygt 20 miljarder. Och det kan komma att bli neddragningar på vården.

– Det går inte att utesluta att det kommer att påverka utbudet. Men det vet vi inget om just nu, säger Anders Glansén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Såhär sa ekonomidirektören om sparkraven i april 2023. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.