Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Amanda Gustafsson

Säkerhetssamordnaren: Grundskolor i Göteborg kan behöva låsas

Uppdaterad
Publicerad

Ryaskolan sticker ut i statistiken i den kartläggning SVT gjort över skolnära skjutningar. Nu menar säkerhetssamordnaren för Göteborgs grundskolor, Peter Granfeldt, att man komma att behöva ha låsta grundskolor.

– Vi vill ha dem öppna men i vissa lägen kan vi behöva låsa skolorna, säger han.

Hör säkerhetsansvarig för grundskolorna i Göteborg, Peter Granfeldt, om hur han ser på tryggheten i skolorna i klippet.

I närheten av Ryaskolan i Göteborg har det de senaste tre åren varit sju skottlossningar, två av dem med dödlig utgång. SVT Nyheter Väst har tidigare träffat elever vid skolan som berättar att de känt sig otrygga på sin väg till och från skolan.

Vill ha öppna skolor

Peter Granfeldt är säkerhetssamordnare för grundskolorna i Göteborg och han vill inte peka ut Ryaskolan som en skola som normalt sett har större behov än andra. Men han säger att det i vissa lägen kan finnas anledning att se över skolornas tillgänglighet.

– Vi vill alltid ha skolorna öppna så mycket som möjligt men vi behöver titta på om vi i vissa lägen behöver ha skolorna låsta, säger Peter Granfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.