Foto: SVT Design

Sänkt straff för dubbel våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan våldtogs av två män sedan hon följt med i deras bil efter ett krogbesök. Men eftersom männen inte sammarbetade tillräckligt anser hovrätten att gärningen inte ska rubriceras som grov – och sänker nu straffet.

En 30-årig man dömdes av Varbergs tingsrätt till fyra års fängelse för grov våldtäkt. I mars förra året hade han och en annan, icke gripen, man våldtagit en kvinna de träffat på krogen i Göteborg.

Hovrätten har nu sänkt straffet till tre och ett halvt år.

Motiveringen till att ändra rubriceringen från grov våldtäkt till våldtäkt är att våldtäktsmännen inte agerade tillsammans i tillräckligt stor utsträckning.

”Vid en samlad bedömning anser hovrätten att gärningsmännen inte har agerat så mycket tillsammans eller hjälpt varandra under själva våldtäkterna på sådant sätt att gärningen är att rubricera som grov”, skriver hovrätten i domen.

Våldtogs i bilen

Rättsexperten Sven-Erik Alhem är mycket kritisk:

– Det är fruktansvärt att läsa att man har en lindrigare syn på det för att det var en i taget som utförde övergreppen. Detta är en jättedålig dom, säger han till Aftonbladet.

De inblandade träffades i Göteborg i mars förra året. Våldtäkterna skedde sedan i en bil på en rastplats norr om Varberg.

Fortfarande oidentifierad

Kvinnan bafann sig i ett särskilt utsatt situation och var sömndrucken och påverkad av både alkohol och narkotika. Hon har också en historia som inkluderar psykisk sjukdom. 

Den 30-årige mannen får nu straffet sänkt till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt och bland annat narkotikabrott. Han döms till 150.000 i skadestånd. Den andre mannen är ännu oidentifierad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer