Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har fått alla jobb redan under intervjun – de behöver armar och ben – men ledningen måste fortfarande godkänna.” I klippet berättar sjuksköterskestudenten om hur hon påverkas av Sahlgrenskas besparingar. Foto: SVT

Sjuksköterskestudenten Sarah erbjuds flera vårdjobb på Sahlgrenska – stoppas av ny policy

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Reivinger är snart färdig sjuksköterska och flera chefer vill redan anställa henne. Men Sahlgrenskas nya anställningspolicy sätter käppar i hjulet.

– Det känns som att de tvingar oss bort från regionen, säger hon.

På Sahlgrenska ska den högsta ledningen sedan våren godkänna alla nya anställningar som chefer vill göra – genom så kallad särskild anställningsprövning.

– De har ett jättestort behov av oss och vi vill jobba, samtidigt stoppar de oss med prövningarna, säger sjuksköterskestudenten Sarah Reivinger.

Lång tid för besked

Trots att flera avdelningschefer uttryckt en önskan om att anställa Sarah Reivinger till våren – har hon ännu inte fått besked om det kommer att bli så. Hon väntar på att den högsta ledningen på sjukhuset ska ge sitt godkännande.

– Delvis kommer de anställa färre än vad de brukar göra men framförallt tar det väldigt lång tid att få besked och vi som examineras nu kommer inte kunna vänta, säger hon.

Studenter kan fly regionen

Sarah tror att prövningarna kan leda till att många nyexaminerade sjuksköterskor kommer söka sig bort från regionen.

– I princip alla jag pratat med i min klass sitter i samma sits, man får söka sig till privata, kommuner eller vårdcentraler, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.