Oppositionen – Vänesterpartiet och Socialdemokraterna – föreslår högre löner för personalen inom vården. Foto: TT

Oppositionen vill satsa på högre löner i Västra Götalandsregionen

Uppdaterad
Publicerad

En halv miljard kronor på vårdpersonal – det föreslår både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i sina förslag till budget för Västra Götalandsregionen 2018-2020.

– Det är nödvändigt att satsa på personal för att få rätt vård, säger Karin Engdahl (S), regionråd i oppositionen.

En halv miljard på högre löner, kortare arbetstid och bättre arbetsmiljö för sjukvårdsanställda är vad Socialdemokraterna föreslår i den nya budgeten. Socialdemokraterna vill anställda fler i vården.

– Vi Socialdemokrater anser att alla människor ska ha en lön som går att leva på, och vi ser att vi har grupper som har halkat efter rejält, säger

Karin Engdahl (S) regionråd. Foto: SVT

Karin Engdahl (S), regionråd i oppositionen.

LÄS MER: Regionen satsar på hemsjukvård

På två år vill Socialdemokraterna satsa en halv miljard kronor – 300 miljoner nästa år och 200 miljoner 2019. Därutöver vill de göra en extra låglönesatsning på 70 miljoner kronor.  

– Det är nödvändigt. För att den svenska sjukvården ska fungera så gäller att personalen vill jobba, stanna och utveckla vården, säger Karin Engdahl (S).

Även Vänsterpartiet vill i sin budget satsa på vårdpersonal. bland annat på kortare arbetstider.

– Vi måste få en personal som orkar och vill jobba i vården, säger Eva Olofsson (V), regionråd i ett pressmeddelande.

Samma ambitioner som oppositionen

Majoriteten ser budgetförslaget som positivt eftersom man vill satsa på personal i vården. Jonas Andersson (L), ordförande för hälso-och

Jonas Andersson (L). Foto: SVT

sjukvårdsstyrelsen, menar att det här är ett unikt fall att majoriteten och opposition hamnar på samma nivå när det gäller förslag till budgeten.

– De har ganska lik profil som vi har och samma ambitioner. Skillnaden är att de har mer pengar i sin budget än vi. Vi vill i första hand satsa på nattpersonal inom vården och de som jobbar helger, säger Jonas Andersson (L).

LÄS MER: Storsatsning på nattsjukvård inom Västra Götaland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.