SD fördubblades i Bollebygd

Uppdaterad
Publicerad

I Bollebygd mer än fördubblade Sverigedemokraterna sitt röstetal. Före valet lovade Johan Eklöf att engagera sig partipolitskt om SD gick framåt. Det har han nu gjort: mot Sverigedemokraterna.

Johan Eklöf skrev tidigt på valdagen på sin Facebook. ”Dagens löfte: om SD ökar i Bollebygd ska jag engagera mig politiskt”

Sverigedemokraterna fick 15 procent i kommunvalet -  mer än en fördubbling -  och blir vågmästare. SD är nu tredje största partiet i Bollebygd. Partiet gick från 2 till 5 mandat i kommunfullmäktige. Joachim Stanicki tog det femte och sista mandatet.

SD i Västsverige

Förvånad över SD-mandat

– Jag blev mäkta förvånad att min plats skulle resultera i att jag kom in i kommunfullmäktige, säger Joachim Stanicki (SD), 75 år från Bollebygd.

Jag är med i partiet för att bevisa att man även som gästarbetare eller invandrare kan vara till gagn för samhället – att man betalar skatt och arbetar. Vi i partiet är emot att folk sträcker ut handen och inte gör rätt för sig.

Vill motverka SD

– Jag blev så illa tvungen att infria lölftet, säger Johan Eklöf. Jag har skickat ett mejl till Miljöpartiet i Bollebygd så får vi se vad de svarar. De står för en helt annan poliitik – genom att synas på ett positivt sätt så tror jag att man kan motverka Sverigedemokraterna.

– Jag är inte förvånad, säger Joachim Stanicki (SD). Man får respektera att människor kan ha en annan uppfattning. Jag har inga kommentarer till detta – för då skulle jag få kommentera alla dumheter som finns.

Vågmästarroll

SD har nu möjlighet att bli vågmästare i över hälften av landets kommuner – om övriga partier inte når blocköverskridande överrenskommelser. I 60 procent av kommunerna får inget av de traditionella blocken egen majoritet, uppger David Karlsson som är statsvetare vid Göteborgs universitet till Ekot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD i Västsverige

Mer i ämnet