Foto: SVT

SD fortfarande vågmästare i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna behåller vågmästarrollen i Borås och får dessutom tre mandat till i kommunfullmäktige och har därmed nio mandat. Det står klart efter gårdagens val, då hela 11,4 procent av boråsarna röstade på SD.

– Vi är väldigt glada och ser ödmjukt på väljarnas förtroende och vi kommer att förvalta förtroendet på bästa sätt. Jag tror att orsaken till det starka stödet är alla skriverier om vårt parti vilket gjort att folk går in och läser vårt partiprogram och själva bildar sig en uppfattning, säger Patric Silfverklinga, ordförande för sverigedemokraterna i Borås.

De rödgröna, det vill säga socialdemokraterna, västerpartiet och miljöpartiet, kommer inte att kunna bilda egen majoritet i fullmäktige nu heller trots att vänsterpartiet går framåt i Borås med 0,9 procentenheter och får därmed ett mandat till. Men eftersom vägvalet förlorar sitt enda mandat så blir det alltså ingen förändring bland de rödgröna.

SD i Västsverige

– Det är ett komplicerat resultat utan en tydlig majortiet. Vi kommer inte att samarbeta med sverigedemokraterna utan det finns partier som är betydligt närmare oss ideologiskt och även i sakfrågor, säger socialdemokraten Lena Palmén, kommunalråd i Borås.

– Nu ska vi sätta oss ner med alla partier för att hitta en lösning på hur Borås ska styras. Men vi kommer inte att samarbeta med sverigedemokraterna som är ett sådant öppet rasistiskt parti, säger kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Ulf Olsson till Västnytt.

– Det är bara trams när de säger att vi är ett rasistiskt parti för det finns inget rasistiskt i vårt partiprogram. Om någon inom partiet har sådana åsikter då åker de ut enligt vår nolltolerans, säger Patric Silfverklinga, ordförande för sverigedemokraterna i Borås.

Nu är det ju många boråsare som röstat på sverigedemokraterna, ska ni bara köra över de väljarna då?

– Min analys är att de boråsare som röstat på sverigedemokraterna i riksdagsvalet även valt att göra det i kommunvalet, säger Ulf Olsson.

Högern tappar mest

Av de nio partierna som sitter i kommunfullmäktige är det moderaterna som tappar mest, nämligen 4,9 procentenheter vilket ger två färre mandat, och besvikelsen inom partiet är stor idag.

– Jag är besviken, men inte nedslagen och jag är bedrövad över sverigedemokraternas framgångar eftersom det är parti som skapar en främlingsrädsla genom sitt sätt att argumentera och jag vill inte ha ett samhälle med rädda människor, säger moderaten Annette Carlson, kommunalråd i opposition.

Vad i er politik är det som gör att ni tappar så mycket som 4,9 procentenheter?

– Det har pratats i den politiska debatten om att Borås är en segregerad stad och att vi har en segregerad bostadssituation. Därför måste vi bland annat bygga fler bostäder. Men, vi är vana vid att ända sedan 1960-talet ta emot människor i Borås på ett bra sätt, så vi har lyckats med det under en lång tid i kommunen och vi har en god beredskap för det. Vi måste nu fundera över hur vi ska presentera vår politik så att folk ser vilken nytta vi har av människor som kommer till Sverige, säger Annette Carlson.

Kommer ni att förändra er politik nu efter det här röstraset?

– Moderaterna har varit väldigt tydliga med att vi vill se ett öppet Sverige som tar sig an de utmaningar som finns och som vill ge människor en framtid. Jag ser sverigedemokraterna som ett parti som är rädda för framtiden och som delar in människor i grupper och ställer grupperna emot varandra istället för att se alla som individer som tillsammans jobbar för en positiv framtidsutveckling. Dessutom fastställs vår politik på våra stämmor så det är för tidigt att säga om vi kommer att ändra vår politik efter det här, säger Annette Carlson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD i Västsverige

Mer i ämnet