Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade vi vetat detta hade han inte varit medlem” – hör gruppledare i Göteborg, Jörgen Fogelklou. Foto: SVT

SD-kandidat i Göteborg marscherade med nazister – hoppar av partiet

Uppdaterad
Publicerad

En man som kandiderat i årets valrörelse för Sverigedemokraterna i Göteborgs kommun och Västra Götalandsregionen, ska enligt en rapport från Acta Publica, ha nazistkopplingar. Nu avsäger han sin kandidatur och lämnar partiet. Det uppger Jörgen Fogelklou, gruppledare i Göteborg, för SVT Nyheter Väst.

Sverigedemokraternas kandidat ska ha gått i NMR:s demonstration i Falun 2017, något som Expressen var först med att uppmärksamma, efter researchföretaget Acta Publicas granskning. Mannen har också varit aktiv med flera kommentarer på nazistiska forum.

– För några dagar sedan fick jag ett mejl där han lämnar partiet och hoppar av kandidaturen. Nu fattar jag vad det handlar om, säger Jörgen Fogelklou.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

SVT Nyheter Väst har tagit del av mailet där kandidaten skriver att han avslutar sitt medlemskap och kandidatur då det ”gynnar båda parter” efter uppgifterna som grävts fram om honom.

Vad säger du om att han stod på listan?

– Det är fel och fullständigt galet. Hade vi vetat detta hade han inte varit medlem i partiet, säger Jörgen Fogelklou.

Marscherade med nazister

Enligt Acta publicas granskning ska den avhoppande SD-kandidaten till exempel 2016 skrivit att på sajten Nordfront ”homofolket används som ett verktyg för

att förstöra familjen, kulturen, rasen, nationen”.

I granskningen har man även hittat en ung SD-politiker från västsverige som hyllat Adolf Hitler i sociala medier. Han ska även själv ha uppgett att han arbetat för NMR sedan 2015.

Regionkandidat hyllade Hitler

Den unge mannen kandiderar till regionfullmäktige i Västra götaland och står även högt på listan till en kommun i skaraborg, men enligt partiet är han inte längre valbar.

– Han har flyttat och lämnat kommunen och regionen, säger den lokala gruppledaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet