Riksdagsledamoten Anders Forsberg (SD). Foto: Pressbild Sverigedemokraterna Skaraborg

SD-politiker döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta SD-politikern Anders Forsberg från Skara åtalades för att ha olovligen fört över 1,1 miljoner kronor från partiets kassa.

Skaraborgs tingsrätt skriver i domen att Forsberg har missbrukat sin ställning som kassör och ledamot i Sverigedemokraterna Skaraborg. Anders Forsberg åtalades misstänkt för grov förskingring. Enligt åtalet ska han ha förskingrat 1,1 miljoner kronor från partiets kassa.

Strax innan rättegången skulle starta lämnade han alla sina politiska och offentliga förtroendeuppdrag. Bland annat har han varit Sverigedemokraternas främste företrädare i miljö- och jordbruksutskottet.

Medger olovligt förfogande

Nu döms han till ett års fängelse för grov förskingring. I domen skriver tingsrätten: ”Forsberg missbrukat en förtroendefull ställning, att han begagnat sig av vilseledande bokföring, att gärningarna avsett betydande värde, och att de utövats systematiskt över tid”.

Tidigare har han medgivit att han har gjort överföringarna men nekar till att han ska ha begått grov förskingring som åklagaren yrkade på i första hand. Han har dock medgett den lägsta rubriceringsgraden olovligt förfogande.

– Det är en dom som tingsrätten som går i linje med mitt förstahandsyrkande som jag som väckt åtal för. I slutpläderingen yrkade jag på ett högt straffvärde som inte var på under ett år, säger Henric Fagher, vice chefsåklagare vid andra ekobrottskammaren i Göteborg.

– Tvistefrågan i målet har om det har varit skada för partiet och vinning för honom där hade jag och försvaret olika uppfattning. Men rätten har gått på min linje, säger Fagher.

Kommer att överklaga

Enligt hans advokat ska det hela ha att göra med Anders Forsbergs investeringar i en Bed & breakfastverksamhet, som bland annat innefattat ombyggnationer. Men då han saknade likvida medel använde han partiets kassa för att senare betala tillbaka.

Hela tiden har Forsberg hävdat överföringarna inte har gett honom någon egen vinning och att de inte har skadat partiet.

– Jag har pratat med Anders och vi delar inte tingsrättens uppfattning när det gäller rubriceringen. Dels att det inte ska anses som ett grovt brott och inte heller förskingringen. Vi menar att det ska handla om olovligt förfogande, säger Ljunggren.

– Det har varit en fråga om skada och vinning och där delar vi inte tingsrättens uppfattning. Det leder till att vi kommer överklaga domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer