SD starkt framåt i flera Västsvenska kommuner

Publicerad

Folk vill ta tillbaka självbestämmanderätten. Det är en av förklaringarna till Sverigedemokraternas framgångar menar den kampanjansvarige i Vara där partiet blev störst efter att nästan ha fördubblade andelen röster jämfört med 2014.

Sverigedemokraterna gick kraftigt framåt i årets EU-val jämfört med 2014. I Vara kommun blev partiet det största med 23,2 procentenheter, nästan dubbelt så stor andel som i förra valet.

– Det kändes bra under hela valkampanjandet, säger Elin Härling, vice ordförande i SD i Vara, som däremot har svårt att se varför uppgången blev stor just i Vara.

Största i Vara

I Vara fick SD 23,2% av rösterna i EU-valet, en ökning med 10,4 procentenheter sedan förra EU-valet. Socialdemokraterna nådde 20,1% och Moderaterna 18,2%.

– Överlag tror jag att folk röstat på oss för att de vill ta tillbaka självbestämmanderätten över skatter och sociala frågor, säger Elin Härling.

”Velat ha mer”

Totalt blev Sverigedemokraterna största parti i nio kommuner av Västra Götalands totalt 49 kommuner. Färgelanda, Lilla Edet, Munkedal, Mellerud, Dals-Ed, Essunga, Herrljunga, Grästorp och så Vara.

– Men vi hade ju velat ha ännu mer egentligen för att kunna påverka ännu mer, men det kommer ju ett EU-val till, säger Elin Härling.

I kommunalvalet 2018 låg SD inte på samma nivåer. Det tror Elin Härling beror på det lokala missnöjesparti, Hela Vara kommuns bästa, som nådde framgångar lokalt.

Hör Elin Härling i klippet ovan om framgångarna samt varför hon tror att turbulensen kring Peter Lundgren inte påverkade valresultatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer