Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är de unika bilderna inifrån Liseberg Oceana. Några av attraktionerna har till synes verkat klara sig rätt bra. Foto: Torkel Wennman

Se bilderna inifrån Liseberg Oceana efter branden: ”Mycket har klarat sig”

Publicerad

Drygt två månader har gått sedan branden på Liseberg Oceana i centrala Göteborg. SVT har fått tillstånd att filma in i hallen där de flesta attraktionerna finns. Anläggningen har klarat sig bättre än vad Liseberg först befarade.

– Ungefär hälften av våra fjorton attraktioner har klarat sig. Men samtliga glasfiberinstallationer behöver rivas, säger vd:n Andreas Andersen.

I juni 2024 skulle Liseberg Oceana öppna och i en video från januari kunde man se pooler fyllas med vatten. Men den planen gick bokstavligen upp i rök den 12 februari.

Totalt blev det skador för omkring 480 miljoner kronor. Denna siffra kan dock komma att ändras i takt med sanering och rivning. Och även om Liseberg efter pandemin nu går igenom en ny tuff motgång så finns det trots allt en optimism.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

– Ambitionen är att vi ska färdigställa Oceana, säger Andreas Andersen.

– Det känns fortfarande tungt och mörkt. Vi förlorade en kollega. Samtidigt vill vi färdigställa det vi påbörjat, säger Lisebergs vd Andreas Andersen. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Vd: Vet inte varför Liseberg Oceana brann

Vad som orsakat branden är fortfarande inte fastställt. Tre utredningar pågår just nu parallellt.

– Sannolikt handlar det om ett arbetsmoment i samband med projektet som har gått fel. Men exakt vad som har skett vet vi inte, så vi får avvakta utredningarna, säger Andreas Andersen.

En person miste livet i branden på Oceana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Mer i ämnet