Här kraschar tåget rakt in i gasbussen. Foto: Privat

Se filmen när tåget kraschar rakt in i gasbussen på Hisingen

Uppdaterad
Publicerad

Här är klippet från den våldsamma kraschen på Hisingen under måndagsmorgonen. Plötsligt dundrar ett tåg rakt in i en buss som stannat på spåret.

– Jag bara sprang och det regnade glas över mig, säger Freddy Persson som fångade händelsen på film.

Han var på väg till jobbet, stod och väntade vid busshållplatsen på Lillhagsvägen på Hisingen i Göteborg. Freddy Persson fick då se en buss märkt med ”ej i trafik” som var utan passagerare.

– Den stod mitt på järnvägsövergången med avstängd motor och varningsblinkers igång. Föraren hade gått ut och pratade i telefon med vad jag antar var deras ledningscentral. Men plötsligt hördes ljudsignaler och bommarna gick ner, berättar han.

Började filma

Automatiskt hade Freddy Persson börjat filma. Bommarna bakom bussen fälldes ner helt medan de på andra sidan dunkade mot bussens tak.

– I nästa stund hörde jag tåget som tutade och gnisslet från bromsarna. Och sen såg jag tåget köra rätt in i den bakre delen på bussen. Det sa bara pang! Då sprang jag fortare än jag sprungit på väldigt länge, berättar han.

Haglade splitter

Freddy upplevde att det haglade splitter runt honom, och busskurens glas perforerades av glas och andra projektiler.

– En sådan projektil kunde ju lika gärna ha gått rakt igenom mig. Jag fick plocka glassplitter ur skägget efteråt. Det mest otroliga är väl att bussföraren, som stod mycket närmare än jag, klarade sig oskadd, säger Freddy Persson.

Så snart han kunde tog han sig till jobbet efteråt.

– Men kollegorna sa åt mig att gå hem och det förstår jag, säger han.

Ingen allvarligt skadad

Det finns inga uppgifter om att någon person skadats allvarligt i samband med olyckan. Enligt uppgifter från polisen har tre personer själva uppsökt vårdcentral med lättare skador.

Nu får Freddy Persson förfrågningar från hela världen om att få visa filmen.

– Det är bara roligt. Och de som ska utreda olyckan har väl också nytta av filmen.

Hör honom berätta mer i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.