Under eftermiddagen anländer regeringschefer från hela Europa och över 500 delegater till Göteborg för EU-toppmötet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

EU-toppmötet i Göteborg – så var torsdagen

Publicerad

Polisen har sedan flera veckor gått ut och uppmanat allmänheten att stanna hemma under torsdagen och fredagen, om möjligt. De som måste jobba uppmanas att i första hand åka kollektivt.

SVT rapporterade · EU-toppmötet i Göteborg

12.43

Nu startar liverapporteringen om EU-toppmötet. Välkommen! 

12.54

Har du sett något speciellt som har med EU-toppmötet att göra som du tycker vi borde rapportera om? Kontakta gärna oss i så fall. Sms/telefon: 0733417950. 

12.57
Känner du att du vill uppdatera dig på våra artiklar om EU-toppmötet? Läs mer här.
12.59

Polisens avspärrningar är på plats runt om i stan. Polisbåtar patrullerar i kanalen. Båtar målade i camouflagefärger åker upp och ner längst kanalen. 

13.02
Tidningen Dalslänningen skriver att de haft problem med utdelning av tidningen tidigare i veckan och att samma problem antagligen uppstår i morgon. Det har att göra med PostNord har svårt att leverera på grund av mötet. 
13.03
Göteborgs Posten skriver att alla poliser i tjänst måste bära vapen under det pågående EU-toppmötet. Även inre utredare, administratörer och chefer. 
13.05
En anledning till att hålla mötet i centrum skulle kunna vara ett försök att få politiken närmare befolkningen. Viktigare än vad man kan tro..
13.06
– Jag tycker det är lite överdrivet. Visst vanliga personbilar behöver kanske inte komma fram, men spårvagnar och bussar borde få det. Jag är en halvtimme sen till min körskola nu, säger Zahour Ahmed.
 
13.06
Göteborgarna tar sig fram genom stan på alternativa sätt idag. Cykel, kollektivtrafik eller friska promenader. Du som behöver åka någonstans och undrar hur du skall ta dig dit kan läsa hur avspärrningarna påverkar trafiken här.
13.08
Det var härligt att köra till jobbet imorse, helt tomt på gatorna.

Nu på torsdagseftermiddagen börjar köerna slingra sig efter att riksväg 40 stängs av i perioder. När delegaterna transporteras från Landvetter flygplats in till Göteborg har vägen stängts av. Vid fem-tiden var vägen öppen igen. Men långa köer.

Imorse däremot var gatorna nästintill tomma. Många hade lyssnat på uppmaningen från polisen om att stanna hemma eller åka kollektivt på grund av EU-toppmötet.

– De rapporter vi fått under morgonen tyder på att det är mycket, mycket lugnt på vägarna i Göteborg, säger Peter Adlersson, en av polisens presstalespersoner i samband med EU-toppmötet.

MISSA INTE: Så här påverkas du av EU-toppmötet

Polisen är förtegen om exakt när vägarna stängs av. Vilket gör det svårt att planera.

– Vi går inte ut med exakta tider, men ja, under eftermiddagen blir det avspärrningar i trafiken runt om Göteborg, säger Peter Adlersson.

Störningarna i Göteborg är omfattande. Området runt Eriksbergshallen är helt avspärrat och skolor, vårdcentraler och butiker är stängda.

Boende har uppmanats av polisen att hålla sig borta från balkonger och fönster, det för att förhindra att de förväxlas med eventuella atentatsmän.

Som ett led i säkerhetsförberedelserna har polisen även beordrat Trafikverket att släcka ner sina trafikkameror i och runt Göteborg.

Störningar under fredagen

Det kommer vara störningar i trafiken under fredagen också – men främst inne i centrala stan. Framförallt då deleganterna skall transporteras från Korsvägen till mötet i Eriksberg. Då kommer vägar att tillfälligt stängas av på samma sätt som riksväg 40 under torsdagseftermiddagen stängts av i perioder.

Fakta: Så påverkas trafiken i Göteborg

Visa

Torsdag

Avspärrningarna runt Svenska Mässan och Eriksbergshallen kvarstår.

Riksväg 40 mellan Landvetter flygplats och Svenska Mässan stängs av helt vid olika tider från 12.00 och framåt.

Fredag

Avspärrningarna vid Svenska Mässan hävs omkring 15.00, och vid Eriksbergshallen omkring 18.00.

Trafikkaos kan uppstå på morgonen när delegaterna ska åka från mässan till Eriksbergshallen. Polisen stänger av överfarterna till Hisingen. När och vilka är hemligt. På eftermiddagen stängs överfarter från Hisingen av liksom riksväg 40 mot Landvetter när politikerna ska åka hem.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-toppmötet

Mer i ämnet