Byggplatsen för Karlatornet Foto: SVT

Serneke säljer majoriteten av Karlatornet

Uppdaterad
Publicerad

Serneke säljer 80 procent av andelarna i Karlatornet till en utländsk investerare.

Företaget kommer fortsätta vara huvudentreprenör.

– Vi är väldigt glada att vi har en överenskommelse på plats som, när den genomförs, innebär en robust

finansieringslösning och ett högkvalitativt genomförande av Karlatornet, säger Ola Serneke, VD för

Serneke Group i ett pressmeddelande.

Det som skulle bli Lindholmens stoltaste fastighet har lidit av olika problem, och byggandet av Karlatornet har gått på sparlåga.

I oktober 2019 kom beskedet att Karlatornet skulle försenas med ett år och det fick kunder att vilja hoppa av sina förhandsavtal.

Men nu verkar dimmorna lätta för Serneke Group som alltså har hittat en extern finansiör. Oaktree Capital Management är ett internationellt inversteringsbolag med verksamheter i 14 andra länder, och som kommer ta över 80 procent av ägandet av bygget.

Själva byggandet kommer Serneke fortfarande att stå för, som huvudentreprenör.

Karlatornet är en del av Karlastaden – ett byggprojekt för bostäder, hotell och kontor- och handelsytor som göra Lindholmen på Hisingen till ett landmärke.

I mars 2019 sa VD Ola Serneke till SVT NYheter Väst att man skulle fokusera byggandet på det höga bostadstornet i första hand.

– Och sedan paketerar och plockar vi in hyresgäster i de resterande kvarteren allt eftersom, sa han då.

När tornet står klart är det tänkt att vara 245 meter högt, och därmed 55 meter högre än Sveriges just nu högsta byggnad Turning torso i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.