Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör åklagaren om domen och brottet. Foto: SVT/Polisens förundersökningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sex frias för den grova misshandeln i Borås

Uppdaterad
Publicerad

När mannen skulle säga ifrån efter att ägg kastats på hans bil blev han svårt misshandlad, enligt polisen. Sju ungdomar åtalades för grov misshandel och medhjälp till grov misshandel.
Bara en av de åtalade döms för misshandel av Borås tingsrätt – resten frias.

Sju ungdomar stod åtalade för den grova misshandeln på stadsdelen Norrby i Borås i höstas. Killarna är mellan är mellan 15 och 21 år gamla. De har alla förnekat misshandeln.

Det var i oktober som en man kom körande med sin bil. Då ska ett ungdomsgäng kastat ägg. När mannen stannat bilen för att säga till blev han svårt misshandlad, enligt polisen. Mannen blev, enligt åtalet, sparkad i ryggen och magen och slagen i ansikte och fick käken krossad. Polisen gav fallet högsta prioritet.

”Det stack ut”

– Vi tyckte att det här var en väldigt rå misshandel. När en person försöker ta sitt medborgerliga ansvar och säga till de här ungdomarna att inte göra på det här viset och blir utsatt för en sådan här grov misshandel. Det såg vi väldigt allvarligt på. Det stack ut, sa lokalpolisområdeschef Tomas Stakeberg Jansson.

Åklagaren menade att misshandel var grov eftersom offret fick svår kroppsskada och eftersom gärningsmännen visade särskild hänsynslöshet och råhet.

Dessutom ska, enligt åklagaren, en av de misstänkta filmat misshandeln. En film som senare lades ut på snapchat. Åklagaren såg filmen som en viktig del i bevisningen.

De flesta frias

Dagens dom är ett nederlag för åklagaren. Borås tingsrätt tycker inte att bevisningen räcker till i de flesta av fallen. Den av ungdomarna som åtalats för medhjälp till grov misshandel frias. Fem av killarna frias från grov misshandel. Men en av dessa fem döms för skadegörelse och olovlig körning. En av killarna döms däremot till 30 dagars ungdomstjänst för misshandel.

Hör åklagaren om domen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer