Foto: TT

Silberstein vill att plakat beslagtas

Uppdaterad
Publicerad

Willy Silberstein har ansökt om att plakatet, där han hängs ut som förbrytare, ska konfiskeras. Detta trots att justitiekanslern, JK, beslutat att själva inte utreda plakaten eftersom det inte handlat om något tryckfrihetsbrott.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om plakaten som användes av Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg den 30 september i Göteborg.

På plakaten hängdes flera politiker och journalister ut och kallades förbrytare. De anmäldes därefter som förtal till både JK och polisen.

JK meddelande att de inte kommer att utreda plakaten eftersom det inte handlar om något tryckfrihetsbrott.

Ansöker om konfiskation

Trots det har Willy Silberstein, tidigare journalist, ansökt till Göteborgs tingsrätt om att plakatet där han hängts ut ska konfiskeras.

– Jag är angelägen om att det blir någon form av reaktion från samhället efter vad de har gjort. Jag tycker att det var en grov åtgärd de tog till när de kallade ett antal personer, varav flera judar, för förbrytare, säger Willy Silberstein.

Hur stor chansen är att hans ansökan går igenom kan han inte svara på. JK har lämnat över polisanmälan till polisen som får pröva om något brott begåtts.

– Jag vet inte på vilken grund som andra har anmält men jag vet att flera andra gjort polisanmälningar mot det som hände 30 september.

Hoppas på lagändring

Om anmälningarna inte går igenom så hoppas Silberstein att politikerna ser till att det blir en lagändring.

– Jag vill ha en lag som förhindrar grupper att till exempel framställa människor på det sätt som gjorts. Det är ovärdigt ett demokratiskt samhälle att det här är möjligt.

LÄS MER: NMR-plakat anmälda efter nazistdemonstration

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet