Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns en allvarlig risk att ungdomar på Sis-boendet i Nereby kan få skärskador av den taggtråd som nyligen satts upp. I värsta fall kan det leda till dödsfall, det framgår av den riskbedömning som Sis själva har gjort. Foto: SVT / SIS

Sis riskanalys visar: Taggtråd vid boende kan leda till dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en allvarlig risk att ungdomar på Sis-boendet i Nereby kan få skärskador av den taggtråd som nyligen satts upp. I värsta fall kan det leda till dödsfall, det framgår av den riskbedömning som Sis själva har gjort.

– Som permanent lösning är det inte bra, säger Anna Sandahl, ekonomi- och planeringsdirektör Sis.

Det har varit ett ansträngt läge vid Sis-boendena i Göteborgsområdet den senaste tiden. I början av förra veckan skedde ett nytt rymningsförsök från boendet Nereby i Bergsjön och på torsdagen var SVT Nyheter Väst på plats när taggtråd sattes upp på ett redan befintligt staket.

”Hög avvikningsrisk”

Nu har SVT tagit del av Sis egen riskanalys av att sätta upp taggtråden. Där framgår att det finns en allvarlig risk att ungdomar kan få skärskador av taggtråden och att det i värsta fall kan leda till dödsfall.

Det finns också en mindre risk att taggtråden i sig kan ”trigga” rymningsförsök.

Är det lämpligt med taggtråd om ungdomarna på boendet har självskadebeteende eller mår psykiskt dåligt?

– Vi behöver hela tiden tänka på vad det är för målgrupp vi har. De som placeras på det här hemmet har så hög avvikningsrisk att vi behöver stärka säkerheten på det här viset, säger Anna Sandahl.

Rädda Barnen kritiska

Rädda Barnen har tidigare riktat kritik mot att taggtråden när den sattes upp.

– Det kan vara skrämmande, man kan få väldigt mycket frågor. Det kan också bli att man än mer identifierar sig som gängkriminell och att taggtråden blir ett ytterligare steg i detta, sa Erik Ulnes, policyrådgivare på Rädda Barnen i Göteborg.

Sis-boendets åtgärder blir nu bland annat att ha närvarande personal vid utevistelse på området och att göra uppdaterade säkerhetsbedömningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.