Foto: Olle Andersson

Sjöfartsmuseets renovering ökar med 41 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Den tre år långa renoveringen väntades kosta 95 miljoner kronor. Men nu ökar prislappen för ombyggnationen med 41 miljoner kronor.

Det 17 september tidigare i år stängde Sjöfartsmuseet i Göteborg och ett stort förvandlingsarbete började. Planen är att kunna öppna igen 2021.

– Vi har ett hus från 1933 och det märks och vi kommer anpassa det till modern museiverksamhet, sa museichefen Carina Sjöholm i samband med stängningen.

Från 95 till 136 miljoner

Den första prislappen för renoveringen hamnade på 95 miljoner men nu ökar kostnaderna efter att det kommunala fastighetsbostadsbolaget Higab hittat berg under Stigberget, enligt GT som var först med att rapportera om prisökningen.

– Kostnaderna ökar från 95 till 136 miljoner för byggdelen, en 40 procentig ökning, säger Lars Björklund, tillförordnad vd för Higab till tidningen.

Kostnadsökningen på 41 miljoner beror till stor del på att man hittat mer berg under museet än vad som tidigare var känt.

– Då berget ligger under och alldeles intill museibyggnaden, där museets akvariedel ska ligga, kommer det inte att gå att spränga. I stället ska man med vajrar såga bort berget, enligt Lars Björklund.

Huruvida bygget kommer försena öppnandet är i nuläget oklart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.