Lina Buurstra, sjöräddningsledare, berättar om sommarens larm om drunkningar som bara varit badleksaker. Foto: SVT

Sjöräddningens problem: Falska drunkningslarm är badleksaker på drift

Uppdaterad
Publicerad

I sommar har Sjöräddningen behövt rycka ut på flera falska drunkningslarm, som visat sig vara uppblåsbara badleksaker på drift. Nu uppmanar myndigheten personer som upptäcker att deras badleksaker drivit ut i vattnet att höra av sig.

– Man kan anmäla det till oss så att vi inte drar igång en sjöräddningsinsats, säger Lina Buurstra, sjöräddningsledare.

Att en badleksak driver ut till havs är lätt hänt, menar Lina Buurstra, sjöräddingsledare på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

– Man tänker inte på det förrän de är för långt ut i vattnet för att hinna ikapp. Kanske reagerar man inte på att det kan starta ett sjöräddningslarm, säger hon.

Hon förklarar att det numera är mode med större badleksaker och att det innebär ett större vindomfång och att de driver lätt iväg.

Tio larm i landet

Hon säger att det handlar om att någon iakttar en badleksak på drift och tror att det är någon som håller på att drunkna, och larmar sedan sjöräddningen. Den senaste tiden har de åkt ut på omkring tio larm i hela riket.

– Vi har sett en ökning av den här typen av onödiga larm denna sommaren där det bara har varit tomma badleksaker.

Kostsamma resurser

Hon menar att det går åt mycket pengar åt att en räddningsinsats som till slut visar sig vara falsklarm.

– En tom badleksak som vi letar efter genererar väldigt mycket resurser. Om man tappar bort en badleksak kan man anmäla det till oss så att vi inte drar igång en räddningsinsats, förklarar Lina Buurstra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.