I den utbrända lastbilen på Tjörn den 27 februari hittades en död man som kan ha varit bilens chaufför. Lasten, som bestod av koppar, var borta. Foto: Mikael Berglund

Sju dödade under sju veckor i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till söndagen hittades en kvinna avliden i en lägenhet på Hisingen. Hon är den sjunde personen som misstänks ha dödats i Västsverige på bara sju veckor.

Februari och mars har i Västsverige präglats av grovt våld. Under sju veckor misstänks hela sju personer ha utsatts för mord eller dråp. Bara i mars har tre kvinnor dödats och i alla de fallen är den misstänkta gärningspersonen en man som på något sätt kände offret.

Även under förra året kom sju anmälningar om dödligt våld in under februari och mars. Årets dessförinnan var siffran däremot betydligt lägre: Antalet anmälningar under de två månaderna var då totalt två, enligt Brottsförebyggande Rådet, BRÅ.

Här är de misstänka morden som har skakat Västra Götalands län med omnejd de senaste två månaderna:

Onsdagen den 6 februari, Angered.

En man hittas död i sitt gatukök vid Angereds centrum. Han tros ha mördats i samband med ett rån som gick snett av någon anledning, till exempel att mannen kan ha gjort motstånd. Vittnen har sett två män lämna platsen med en kassapparat och polisen har gått ut med signalementen på dessa män. Men än så länge står varken de eller kassaapparaten att finna.

Torsdag 7 februari, Vårgårda.

En kvinna hittas avliden i sin bostad i Vårgårda av anhöriga. Polisen kan inte utesluta brott och inleder en förundersökning om mord, alternativt dråp. Obduktionen styrker misstankarna om att kvinnan har blivit mördad. Mer kan polisen inte uppge, enligt kommissarie Hans Kinnander på Länskriminalpolisen i Borås.

Onsdag 27 februari, Tjörn.

Polisen larmas strax efter sju på kvällen om att en lastbil brinner på väg ner mot småbåtshamnen nära Myggenäs på Tjörn. När branden väl har släckts och en brottsplatsundersökning påbörjas hittas en död man i bilen. Mannen kan ha varit föraren och ska just ha lastat bilen med fem ton koppar, som var borta när branden upptäcktes, enligt mediauppgifter. Föraren kan alltså ha bragts om livet i samband med en kopparstöld.

Fredag 1 mars, Högsbohöjd.

En kvinna i 45-årsåldern skjuts med ett hagelgevär på en parkeringsplats i Högsbohöjd tidigt på morgonen och avlider på platsen. Samma dag häktas kvinnans före detta sambo misstänkt för mord. Kvinnan har tidigare under året både ansökt om kontaktförbud och polisanmält den misstänkte gärningsmannen två gånger: En gång för ofredande och en gång för misshandel. Båda anmälningarna lades ner och därmed fick även ansökan om kontaktförbud avslag.

Tisdag 12 mars, Flatås.

Vid elvatiden på kvällen larmas polisen om en allvarligt skadad kvinna i en lägenhet i Flatås. Hon förs till sjukhus, men avlider senare under natten. En 23-årig manlig släkting är i nuläget häktad misstänkt för grovt vållande till annans död. Brottsrubriceringen kan dock ändras under utredningens gång.

Kammaråklagare Niklas Högdén vill inte lämna några detaljer, men säger att vapen har tagits i beslag.

Söndag 24 mars, Hisingen.

Polisen hittar en 54-årig kvinna avliden i en lägenhet på Hisingen tidigt på söndagsmorgonen. En man i ungefär samma ålder anhålls under morgonen skäligen misstänkt för mord. Mannen befann sig i lägenheten när den avlidna kvinnan hittades och var också den som larmade polisen – men i ett annat ärende. Vad han sa när han ringde är okänt, men det handlade inte om den döda kvinnan. Mannen är tidigare dömd för en annan typ av brott.

Enligt åklagare Anette Olsson hade den avlidna kvinnan och den misstänkte mannen någon form av relation med varandra.

– Vi vet inte vilket typ av relation de hade med varandra, men någon form fanns förmodligen, säger hon till SVT Västnytt.

Vems är lägenheten som kvinnan hittades i?

– Så vitt jag har förstått det så var det i hennes bostad.

Söndag 31 Mars, Lövgärdet.

En kvinna i 50-årsåldern hittas död nedanför ett höghus i Lövgärdet utanför Göteborg. En man anhålls senare skäligen misstänkt för mord. Polisen knackar dörr i området, men det är oklart vad som hänt med kvinnan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.