Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge om hur hon ser på att Citysjukhuset låtit privatpersoner under 65 år själva välja. Foto: SVT/TT

Sjukhus i Göteborg struntade i Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Uppdaterad
Publicerad

Citysjukhuset i Göteborg överlät till privatpersoner under 65 år att själva välja om de ville låta sig vaccineras med Astra Zenecas covid19-vaccin – tvärtemot Folkhälsomyndighetens och regionens rekommendationer.

– Vi ser mycket allvarligt på detta, säger regionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Allt började med att Citysjukhuset på sin hemsida i onsdags berättade att alla över 18 år var välkomna att låta sig vaccineras med Astras vaccin.

Men meddelandet var ett misstag, eftersom rekommendationerna säger att ingen under 65 år ska ges Astras vaccin. Detta på grund av en mycket liten risk för allvarliga biverkningar. Efter en tid togs meddelandet därför bort. Det återkom, men togs bort på nytt. Detta har SVT Nyheter Väst tidigare skrivit om.

Flertal bokningar

Martin Grill, 58, var en av dem som under fredagen vaccinerades med Astra Zenecas vaccin - trots att detta inte ska ges till personer under 65 år.

Ett antal personer hann boka sig innan felet uppdagades. Dessa meddelades via sms vad som hänt, och enligt sjukhuset avbokade då de flesta sin  tid. Men några, oklart hur många, tog sig idag till Citysjukhuset för att ändå bli vaccinerade. De fick då Astras vaccin – i strid med rekommendationerna.

– Det gick jättebra, säger Martin Grill, 58, som är reporter på SVT Nyheter Väst – och en av dem som vaccinerades under fredagen.

Han uppskattar att ett tjugotal personer var där för att bli vaccinerade ungefär samtidigt med honom. Enligt Martin Grill gavs ingen information om att vaccineringen innebar ett avsteg från rekommendationerna.

Lill Nordkvist, verksamhetschef på Citysjukhuset, säger till SVT Nyheter Väst att patienterna själva fick bestämma om de ville få vaccinet eller inte.

– Det är ju upp till var och en om man vill ta det på sitt ansvar. Och vi har en hel sjukhuskår som vaccinerats med Astras och vi har inte blivit dåliga. Jag har inte hört att det är förbjudet. Ni har gjort en stor höna av en liten fjäder, tycker hon.

Allvarligt frånsteg

Men Västra Götalandsregionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge tar inte lika lätt på det som hänt.

– Jag har sagt att vi ser mycket allvarligt på att man frångått rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och VGR. Det är viktigt att man kan känna sig trygg med det vaccin man får.

Enligt henne kan man inte överlåta det beslutet på patienterna.

– Nej, vi har varit väldigt tydliga med att man inte får välja vaccin. Det gäller även här.

Lill Nordkvist berättar att Citysjukhusets vaccindoser nu är slut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet