Sjukhuschefens irritation mot socialministern – bjuder henne till Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger sig chefen för det privata sjukhuset Carlanderska i Göteborg in i debatten om privat kontra offentlig vård. Ann Söderström har skrivit ett brev till socialminister Lena Hallengren för att bjuda henne till sjukhuset och få henne att lägga ned en utredning om privata sjukvårdsförsäkringar.  

Det är valår och sjukvården är en viktig fråga för väljarna. Socialminister Lena Hallengren (S) har tillsatt en utredning med syfte att säkerställa att det inte går att köpa sig före i kön genom privata sjukvårdsförsäkringar. Om hennes idé går igenom kommer privata sjukhus inte kunna ha avtal både med offentlig sjukvård och försäkringsbolag.  

– Det leder till att de väljer de privatbetalande först och så ska vi inte ha det i Sverige, sade hon nyligen på en presskonferens. 

Chef på Carlanderska irriterad

Men chefen på Carlanderska, Ann Söderström, som fram tills för ett år sedan hade den tunga posten hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, är irriterad på förslaget.  

– Jag ser inte problemet. Här i vårt väntrum sitter folk som kommer via försäkring eller via offentlig vård och vi gör ingen skillnad på dem. Vi gör bara medicinska bedömningar om vem som ska gå före i kön, säger hon. 

Skrivit brev till Lena Hallengren

Därför bjuder hon nu i ett brev in ministern till sjukhuset för att diskutera. Där står det bland annat:  

“Den försäkringsfinansierade vården motsvarar mindre än en procent av vården, jag tycker vi ska ägna mer tid åt de 99 procent som är offentligt finansierade.”  

Lena Hallengren hälsar via sin pressekreterare att hon ännu inte bestämt om hon kommer, men att ingen resa är planerad i närtid.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.