Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carina Karlsson-Brännehed, verksamhetschef akuten Lidköpings sjukhus Foto: SVT/privat

Chefen för akuten i Lidköping kritisk mot utvisningen av Arnela Kalac

Publicerad

En kompetent medarbetare och en viktig kugge i hjulet på sjukhuset. Så beskriver chefen för akuten i Lidköping undersköterskan Arnela Kalac.

– En anmärkningsvärd och tråkig situation. Jag får problem med min bemanning när Arnela utvisas, säger Carina Karlsson-Brännehed.

Undersköterskan Arnela Kalac har jobbat heltid i fem år. Först på ett LSS-boende, sedan som personlig assistent och på ett äldreboende. Sedan nästan tre år tillbaka arbetar hon på akuten på sjukhuset i Lidköping och även på medicinavdelningen.

Hon har en fast anställning och är enligt verksamhetschefen en uppskattad och duktig medarbetare.

– Vi behöver henne och hon gör ett gott jobb. Hon har ett flexibelt kunnande från både akuten och medicinavdelningen vilket är väldigt bra, säger Carina Karlson Brännhed, verksamhetschef på Skaraborgs sjukhus.

Måste söka ny medarbetare

Verksamhetschefen kommer nu att lägga ut en annons för att söka en ny medarbetare, när Arnela och resten av hennes familj utvisas till hemlandet Serbien. Därifrån har familjen möjlighet att söka uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Sverige.

– Logistiken i hanteringen från Migrationsverket kan jag som medmänniska fundera över. Det känns som att Migrationsverket har ett väldigt byråkratiskt system.

Men det håller inte Migrationsverket med om.

– Nu är jag ju byråkrat så det tycker jag inte. Inga uppehållstillstånd beviljas när man är i Sverige. Man ska ansöka från sitt hemland, så är bestämmelserna och lagstiftningen är utformad på det sättet, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket.

Hör i klippet varför hon tycker att Migrationsverket har ett byråkratiskt system.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.