Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet när systrarna Arnela och Ilda Kalac tillsammans med deras mamma och hennes gode man Gunnel Lundmark träffar gränspolisen på polisstationen i Lidköping. Foto: SVT

Efter tio år i Sverige – nu ska familjen Kalac ut ur landet

Publicerad

De har bott i Sverige i nästan tio år. De har fasta jobb, sina kärlekar och även gravar efter familjemedlemmar som de besöker varje vecka här. Men nu ska de utvisas och det måste ske inom sex månader, enligt gränspolisens besked till familjen.

– Jag har inga ord, jag är så ledsen. Det känns så omänskligt, säger Arnela Kalac.

Det har snart gått tio år sedan familjen Kalac kom till Sverige från Serbien och SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om familjens liv här och om deras kamp för att få stanna. De bor i Lidköping sedan några år tillbaka. Tidigare bodde de i Göteborg och Grästorp.

Från början var de sex personer, fyra barn och två föräldrar i familjen, nu är bara fyra kvar i livet. SVT Nyheter Väst har tidigare träffat familjen. Redan 2014 ville myndigheterna att de skulle lämna landet men det hörsammade inte familjen och nu, nästan tio år senare, kämpar systrarna som vuxit upp i Sverige för att få stanna.

– Vi är en skötsam familj och vi har fasta jobb, eftersom vi varit här i så många år har vi blivit en del av samhället, säger Ilda Kalac.

Pappan och systern döda

Barnens pappa gick bort i cancer tidigt efter att de kommit till Sverige och systern försvann för drygt ett år sedan och hittades död några veckor senare.

– Vi förlorade vår storasyster på ett tragiskt sätt och vi har inte hunnit sörja henne med tanke på allt jobb med uppehållstillstånd och gränspolisen, säger Ilda Kalac.

Migrationsverket kan inte svara på hur många som likt familjen Kalac varit i Sverige trots utvisningsbeslut. Och man ser inte att pappans och systerns död skulle vara skäl att riva upp beslutet.

Se i klippet dagen när de får slutgiltigt besked av gränspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.