Foto: SVT

Sjukvårdspolitiker: Förlossningsvården viktig

Publicerad

Han ser att det är ett pressat läge, men på kort sikt kan han göra väldigt lite. Så beskriver ordföranden för hälso- och sjukvårdsfrågor i Västra Götalandsregionen situationen i förlossningsvården.

Det är brist på barnmorskor och för dem som jobbar i förlossningsvården på Mölndals sjukhus har situationen blivit så ohållbar att 19 av dem slutat.

En större översyn av förlossningsvården i Västra Götalandsregionen pågår just nu och kommer att presenteras i början av 2015, men redan nu har ansvariga politiker fått indikationer på hur läget är.

– Det finns konkurrens om barnmorskorna från andra verksamheter i regionen. Man har en brist, men man bedömer inte att det skulle vara ett farligt läge. Det är ändå ett pressat läge för många av de barnmorskor som är kvar i verksamheterna, säger Jonas Andersson (FP), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott, till SVT Västnytt.

Kan du säga något konkret till barnmorskorna som just nu befinner sig i en pressad och stressad miljö?

– I den akuta situationen kan jag göra väldigt lite. Däremot kan jag lova att vi kommer att följa förlossningsvården, för det är ett viktigt område och en viktig trygghetsfaktor för blivande föräldrar att de kan lita på att vi har en förlossningsvård som fungerar.

Fler och fler blivande föräldrar litar dock inte på förlossningsvården i Göteborg, utan väljer alternativ som för dem känns tryggare. Läs mer om detta i morgon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorskebristen

Mer i ämnet