Här hjälper Emil Ström katten Molly ner från trädet. Foto: Nyhetersto/Mikael Berglund

Skägget blev katten Mollys räddning

Uppdaterad
Publicerad

Klättrade upp i träd. Klättrade ner i skägg. Under onsdagen fick räddningstjänsten rycka ut till ett träd på Tjörn på en minst sagt gulligt uppdrag – rädda katten Molly.

För det mesta går det alldeles utmärkt för katter att klättra i träd. Men för just den här lilla katten slog svindeln till.

Under onsdagsförmiddagen fick Emil Ström och hans kollegor på Södra Bohusläns Räddningstjänsförbund hoppa i brandbilen och åka ut till Kleva skog på Tjörn, vilket NyheterSTO var först med att berätta. Katten Molly hade nämligen klättrat upp i ett högt träd och vågade inte komma ner.

– Det är inget vi åker på i vanliga fall. Vi åker ju på sådant här om vi har tid. Och så kan man se det som en stegövning på köpet, säger Emil Ström.

Tog tag i skägget

Katten hade lyckats klättra närmare 15 meter upp i trädet. När räddningstjänsten kom till platsen reste de stegen och säkrade den.

– Först gjorde vi en rekognosering och diskuterade hur vi skulle göra det på bästa sätt. Vi såg att den satt på en gren som såg lämplig ut att lägga stegen mot, säger Ström.

Sedan började han ta sig uppåt.

– När jag var där uppe så kom katten mot mig utan problem. Hon var rädd men hon kom och var lite kelig när jag väl stod där. Så jag tog tag i henne och när vi gick ner satta hon klorna i skägget och trasslade in sig lite. Men annars gick det bra, säger han.

”Ett lyckligt slut”

Räddningsaktionen gick smidigt och katten fick snart sätta tassarna på fast mark igen – kanske på grund av att brandmannen själv är en kattägare.

– Jag har två katter och jag är uppvuxen med katter, säger Emil Ström.

Så du vet hur man ska handskas med dem?

– Ja, det kan man väl säga.

Väl nere fick en hungrig katt mat och en hel del kärlek.

– Vi släppte vi ner henne så fick ägarna hämta lite kattmat för hon var lite hunrig verkade det som. Det blev ett lyckligt slut och de fick gosa med katten igen, säger Emil Ström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.