Inga passagerare fanns ombord på färjan när den gick på grund utanför Saltholmen i Göteborgs södra skärgård under torsdagsmorgonen. Foto: Sussi Löfgren

Skärgårdsfärja i Göteborg på grund – tre ombord

Uppdaterad
Publicerad

En skärgårdsbåt gick av oklar anledning på grund strax utanför Saltholmen i Göteborg.

– Tre personer ska ha varit ombord men inga passagerare, säger Anders Lännholm, räddningsledare på sjö- och flygräddningscentralen.

Det var strax efter klockan sex på torsdagsmorgonen som ett larm om att skärgårdsbåten Vipan gått på grund inkom.

– Det är oklart vad som har hänt men kustbevakningen är på plats och gör nu en plan för hur man ska lotsa bort den, säger Anders Lännholm, räddningsledare på sjö- och flygräddningscentralen.

Enligt Västtrafik var färjan i linjetrafik och på väg ut i skärgården för att hämta upp de första passagerarna.

– Det är väldigt lyckligt att det inte var fler ombord, säger Frida Antonsson på Västtrafiks presstjänst.

Färjan ska stå stadigt på grund och tar in vatten.

Finns det någon misstanke om brott?

– Det har jag ingen information om, säger Frida Antonsson.

Kustbevakningen utreder nu misstänkt vårdslöshet i sjötrafik, men med hänvisning till förundersökningssekretessen kan de enligt vakthavande befäl inte säga något om vad som kan ha förorsakat händelsen.

– Det måste gått fort i alla fall för den står långt upp, säger en arbetare på bärgningsfirman som anlitats av rederiet.

Flera enheter på plats

Enligt kustbevakningen har de på torsdagsförmiddagen flera enheter på plats som bevakar färjan. En bärgningsfirma är på plats anlitad av rederiet och tillsammans med dykare ska de påbörja processen att lotsa bort färjan.

– Dykarna behöver se hur stora skadorna är och det brukar ta några timmar minst, säger Karin Cars, kommunikatör på Kustbevakningen.

Under torsdagseftermiddagen uppger Transportstyrelsens presstjänst att man räknar med att kunna bärga fartyget inom det närmsta dygnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.