Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klas Lüppert, presstalesman för Räddningstjänsten Storgöteborg, uppmanar allmänheten att följa det skärpta eldningsförbudet. Foto: SVT/Joakim Eriksson, Agena Foto

Skärpt eldningsförbud i alla kommuner utom en i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsatt torra och varma vädret har lett till hög brandrisk i skog och mark. I Västsverige råder nu skärpt eldningsförbud i de allra flesta kommuner.

– Nu behöver vi hjälp av allmänheten som rör sig i de här markerna och skogsområdena, det gäller att hålla eldningsförbudet, säger Klas Lüppert presstalesman för Räddningstjänsten Storgöteborg.

På fredagen införde Åmål och Bengtsfors skärpt eldningsförbud och därmed råder skärpt eldningsförbud i 48 av 49 kommuner. Det är bara Dals-Ed som ligger kvar med ett eldningsförbud som inte är skärpt.

På onsdagen har det rapporterats om bränder utanför både Borås och Mölndal. Nu införs skärpta eldningsförbud i lång rad kommuner. Det innebär att det är förbjudet att elda och grilla i skogar och i markområden som ligger nära skog där elden lätt kan spridas.

– Det är även förbjudet att grilla vid fasta grillplatser i skog och mark. Däremot tillåts användning av friluftskök som drivs med gas eller vätska, säger Johan Hellsing, regional insatsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Det är tillåtet att grilla på egen tomt i grill eller annan anordning för matlagning.

Skärpt i flera kommuner

Det skärpta eldningsförbudet gäller 29 kommuner i Västsverige. Bland annat Göteborg, Strömstad, Trollhättan och Kungsbacka. I Lilla Edet har man också skärpt förbudet:

”Även om grillning tillåts på vissa platser, uppmanas du att vara ansvarsfull och använda sunt förnuft. Kom ihåg att det är du som grillar som har ansvaret om något går fel, även om du följer riktlinjerna. Var alltid försiktig och se till att ha släckutrustning i närheten. Brott mot eldningsförbudet kan resultera i böter” skriver kommunen på sin hemsida.

Ale 

Alingsås 

Bollebygd 

Borås 

Färgelanda 

Göteborg 

Herrljunga 

Härryda

Kungsbacka

Kungälv 

Lerum 

Lilla Edet 

Mark 

Mellerud 

Munkedal 

Mölndal 

Partille 

Sotenäs 

Stenungsund 

Strömstad  

Svenljunga 

Tanum  

Tjörn 

Tranemo  

Trollhättan 

Uddevalla 

Ulricehamn 

Vårgårda 

Vänersborg 

Källa: Krisinformation.se

Uppdaterad 14/6

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.