”Skattebetalarna har gjort mig till mångmiljonär”

Uppdaterad
Publicerad

Hotellet i Ljungskile är till salu och intresset har initialt varit stort. Och för säljaren har det hela varit en väldigt god affär. Ett avtal för flyktingboenden har gjort honom till mångmiljonär – utan att en enda boende har satt sin fot där.

Hans Jonasson är före detta politiker i Uddevalla, men lever numera till vardags på Gran Canaria. I sommar är han i Sverige bland annat för att genomföra försäljningen av Ljungskile turisthotell som han köpte för tre år sedan. Ganska snart tecknade han ett avtal med företaget Hero för uthyrning av rummen som boende för flyktingar.

– De betalade mig 110 000 i månaden i två och ett halvt år. De gjorde en del installationsarbeten här, men det kom aldrig några flyktingar hit, säger Hans Jonasson.

Fem miljoner kronor

Den 31 juli löpte kontraktet ut och nu har Hans Jonasson bestämt sig för att sälja fastigheten. Han köpte den för 4,5 miljoner och har fått in omkring fem miljoner kronor i hyresintäkter.

– En del är privata, men en stor del kommer via Hero från skattebetalarna. Man kan säga att skattebetalarna har gjort mig till mångmiljonär, säger Hans Jonasson.

Han är kritisk till att kommunerna handlade upp platser brådstörtat i samband med flyktingströmmen till Sverige hösten 2015.

Började avveckla avtalen

SVT har gått igenom fakturor för Ljungskile hotell som Göteborgs stad betalat. Pengar som skulle ha gått till ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar. Det visar sig vara totalt 10 miljoner kronor som betalats ut till Hero, varav en del gått vidare till Hans Jonasson för hotellet. Hero svarar inte på våra frågor, men verksamhetschef Helene Holmström på Göteborgs stad förklarar saken så här:

– Vi gick på Migrationsverkets prognoser 2016. De sa att det skulle kunna komma ännu fler ensamkommande barn under sommaren 2016 därför behövde vi ha en beredskap. När de skrev ned prognoserna så började vi avveckla avtalen. Avtalet med Hero sade vi upp den 1 mars 2017 och sedan dess har vi inte betalat pengar till dem, säger hon.

Pengar från Hero till Hans Jonassons bolag har däremot fortsatt att betalas ut, trots att det aldrig flyttade in några ensamkommande. Helene Holmström anser att Hans Jonasson skulle dragit sig ur kontraktet i förtid – av moraliska skäl.

– Det är trots allt skattepengar vi hanterar.

Hans Jonasson håller inte med.

– Jag är kritiskt till politiken, men har inga problem med att jag tjänat pengar på idiotin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer