Tillverkning av lager vid SKF:s fabrik i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

SKF varslar 300 anställda efter indraget statligt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Tillväxtverket stoppat företagets permitteringsstöd, varslar nu industrijätten SKF 300 anställda i Sverige om uppsägning.

Varslet berör 300 tjänstemän på SKF i hela Sverige, där företaget har 3 200 medarbetare – varav drygt 1 500 är tjänstemän.

SVT avslöjade för ett par veckor sedan att SKF fått förhandsbesked om permitteringsstöd, för 1 500 personer i Göteborg, trots att företaget betalat ut en aktieutdelning på 1,3 miljarder.

Coronaviruset i Västsverige

Ett enigt finansutskott hade tidigare formulerat att företag som delar ut aktieutdelning inte skulle få rätt till statliga krisstöd. Tillväxtverkets generaldirektör kallades då upp till finansutskottet, och efter detta möte meddelade hon att det nu skulle bli stopp på permitteringsstöd till företag som delat ut pengar till aktieägarna.

SKF reagerade då omedelbart med att häva 1 500 permitteringar, och dra tillbaks sin ansökan om stöd.

”Två skäl till varslet”

SKF ledning talar i sina kommentarer i dag gärna om andra orsaker än det indragna stödet:

– Det är alltså två skäl till varslet. I första hand handlar det om att vi måste anpasssa oss till en lägre efterfrågan – under de sista två veckorna i mars föll efterfrågan med 25 procent jämfört med förra året. Och sen handlar det också om en kompetensutveckling som redan pågår i företaget. På grund av det rådande läget behöver vi accelerera den, säger presschefen Theo Kjellberg.

Företagets vd,  Alrik Danielsson sa tidigare till SVT att utan stödet skulle företaget absolut behöva diskutera varsel. Detta var alltså också det som skedde i dag, även om det i dagsläget handlar om ett mindre antal – 300 personer. Och företaget gör ingen hemlighet av att det indragna stödet har spelat en roll.

– Korttidspermitteringarna var ett sätt att överbrygga en kortsiktig kris, men i och med att stödet drogs tilllbaka, och vi nu ser en strukturellt minskande efterfrågan måste vi anpassa oss mer långsiktigt på ett snabbare sätt, säger Theo Kjellberg.

Fackliga förhandlingar

Nu påbörjas förhandlingar med de fackliga representanterna. Företaget hoppas att dessa ska vara klara i juli. Först därefter vet man hur det slutliga utfallet blir. Vissa berörs inte, vissa berörs av att de får andra arbetsuppgifter och några blir uppsagda.

– Detta är ett svårt men ändå nödvändigt beslut för att säkerställa att SKF förblir konkurrenskraftigt. Vi har implementerat en rad åtgärder och kostnadsbesparingar för att minimera effekten av det rådande marknadsläget men tyvärr måste vi också göra strukturella förändringar inom hela bolaget, säger Alrik Danielson vd för SKF, i en företagsintern kommunikation.

I klippet nedan ser du ett tidigare klipp om att SKF delade ut pengar till aktieägare trots att företaget hade kortidspermitterat personal och räknade med statligt ekonomiskt stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet