Foto: Privat

Stor skogsbrand i Ale

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand härjar i ett stort och svårtillgängligt skogsparti i Ale kommun utanför Göteborg sedan tisdagseftermiddagen. Räddningstjänsten är på plats med flera enheter, men det är fortfarande väldigt torrt i området.
– Insatsen kommer att pågå under ett par dagar i alla fall, säger insatsledaren Kristoffer Gottlieb till SVT Nyheter.

Det är en omfattande brand i Ale kommun som sedan 16-tiden på tisdagen bekymrar bland annat Kristoffer Gottlieb, insatsledare vid Bohusläns räddningsförbund. I närområdet finns några bostäder, dessa är dock i nuläget inte hotade. Men brandområdet är stort, området är svårtillgängligt och förhållandena är mycket torra.

– Vi pratar flera kilometer i omkrets. Jag har personligen försökt ta mig runt brandområdet, men det går inte.

Ingen stor spridningsrisk

Räddningstjänsten skickade sex enheter under tisdagseftermiddagen – från Nol, Surte och Kungälv. Natten mot onsdagen ersattes dessa med en ny styrka från Nol tillsammans med ytterligare en från Kode.

Under natten var branden fortfarande inte helt under kontroll.

– Men det är ingen större fara vad gäller spridningsrisk. Farhågan som vi ser är morgondagen när det blir varmt och torrt efter natten, säger Kristoffer Gottlieb till SVT Nyheter.

Vad innebär detta, finns det risk för att branden tar ny fart i morgon?

– Det innebär att vi nu kraftsamlar under natten för att kunna hantera detta i morgon.

Under kontroll på onsdagsmorgonen

På onsdagsmorgonen kunde räddningstjänsten bekräfta att branden var under kontroll. Två enheter är dock fortsatt på plats för att fortsätta släckningsarbetet.

– Vi jobbar på. Just nu är det mest glödhärdar det handlar om, säger Dan Lindkvist, larm- och ledningsoperatör hos räddningstjänsten.

Brandflyg och helikopter

När skogsbranden fick ordentligt fäste under tisdagseftermiddagen syntes på långt avstånd hur stora rökpelare steg upp mot himlen inifrån brandområdet. Brandflyg skickades upp under eftermiddagen, och under kvällen deltog även helikopter i släckningsarbetet.

– Vi har varit flitiga med att använda helikopter till att vattenbomba, och även med personal på plats, säger Kristoffer Gottlieb.

Inga personer eller fastigheter har kommit till skada i branden. I hopp om att så inte heller ska bli fallet väntas räddningstjänstens arbete på plats intensifieras på nytt under onsdagen.

– Insatsen kommer att pågå under ett par dagar i alla fall, säger Kristoffer Gottlieb till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ale

Mer i ämnet