Skogsbrand – stora räddningsinsatser

Publicerad

En skogsbrand utbröt på onsdagen i ett skogsparti i Glossbo i Alingsås kommun. Räddningstjänsten skickade flera styrkor och uppgav till SVT att terrängen var mycket torr.

Larmet kom först in till räddningstjänsten vid 13.15 på onsdagen. Räddningstjänsten skickade totalt elva enheter till platsen.

– Vi har styrkor från Alingsås, Vårgårda, Nossebro och Sollebrunn. Marken är mycket torr så vi tar det här på stort allvar, säger Stefan Löfgren, styrkeledare på Alingsås och Vårgårda räddningstjänstförbund.

Enligt Stefan Löfgren rörde det sig om ett område på cirka 100 gånger 100 meter som hade börjat brinna. Räddningstjänsten fann inga personer i närheten av branden, och det ska heller ha funnits någon bebyggelse i närheten av branden.

– Vi har hjälp av markägarna här. Vi räknar med att vara kvar ett par timmar, sade Stefan Löfgren vid 14.30-tiden.

Även skogsbrandsflyget kallades in för att hjälpa till med släckningsarbetet. Enligt Stefan Löfgren fanns det inledningsvis en viss risk att elden skulle sprida sig, främst på grund av den torra terrängen.

Vid 16.30-tiden uppger Stefan Löfgren att räddningstjänsten lyckats omringa branden, och att det inte längre finns några öppna lågor på platsen.

– Vi kommer vara på plats ungefär fram till 18. Sedan sker ett skiftbyte, och därefter kommer vi ha ett mindre antal personer som är kvar och bevakar platsen fram till midnatt, säger Stefan Löfgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer