Det är svårt att föreställa sig att en skogsbrand, likt den utanför Ulricehamn i maj, skulle ha några positiva konsekvenser. Men enligt biologen Peter Bergman, som är naturvårdschef på statliga Sveaskog, gynnas vissa arter av bränderna.
– Vissa svampar och insekter är i dag rödlistade och hotade, så vi skulle antagligen behöva bränna mer av den svenska skogen, säger han.
Men det betyder inte att Peter Bergman tycker att branden utanför Ulricehamn var välkommen.
– En sådan här spontan brand som drabbat tre markägare är inte bra alls. Då är det mycket bättre att vi använder kontrollerade naturvårdsbränningar, säger Peter Bergman.
Naturvårdsbränningar innebär att man bränner skogar med höga naturvärden där det inte bedrivs skogsbruk. Detta sker under kontrollerade former när man har utbildad personal runt hela området.
Ökning av skogsbränder
Med ett varmare klimat ser Peter Bergman att brandrisken kommer att öka i skogar. För att bekämpa detta jobbar han tillsammans med andra i skogsbruket för att klimatanpassa den nya skogen med olika åtgärder.
– En sådan åtgärd är att blanda in lite mer lövträd eftersom löven har en hämmande effekt på skogsbränder, säger han.
Effektiv brandbekämpning hotar vissa arter
Han berättar att branden användes oftare i skogslandskapet tidigare.
– Men nu när vi har fått en sådan effektiv brandbekämpning behöver vi jobba med naturvårdsbränning för att under kontrollerade former bränna vissa delar av våra skogar för svamparna och insekternas skull.