Primusskolan ligger i ett industriområde i Gårdsten i Göteborg. Foto: SVT

Skolinspektionen stänger Primusskolan i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Friskolan Primusskolan hävdade att de hade bygglov vilket inte stämde. Nu meddelar Skolinspektionen att man stänger skolan som ligger i ett industriområde i Östra Göteborg. Det eftersom skolan inte har ändamålsenliga lokaler och ”för att huvudmannen inte har tagit ansvar för att utbildningen genomförs enligt skollagen”.

Det var i slutet av maj som SVT Nyheter Väst avslöjade att Primusskolan i Göteborg bedrev verksamhet, trots att man inte hade bygglov och att undervisningen skedde i en icke godkänd industrilokal som inte anses säker för eleverna.

Nu meddelar Skolinspektionen att huvudmannen Primus utbildning inte får driva skolan vidare. Beslutet gäller från och med 1 juli 2019, meddelas i ett pressmeddelande.

Vidare skriver Skolinspektionen att man återkallar godkännandet av Primusskolan eftersom den saknar lokaler som är godkända för skolverksamhet och att man har bedrivit undervisning i strid med gällande lagstiftning.

Gav felaktigt besked om bygglov

Primusskolan är en friskola med islamisk profil för förskoleklass upp till årskurs sex. Den ligger i ett industriområde i Samhalls gamla lokaler i Gårdsten i Göteborg. På skolan går idag cirka 140 elever som kommer från flera olika stadsdelar i Göteborg.

I sin etableringsansökan till Skolinspektionen i höstas uppgav representanter för skolan att kommunen gett dem bygglov för verksamheten – vilket de aldrig har fått.

I en telefonintervju med SVT Nyheter Väst har rektorn för skolan, Vernesa Slatina tidigare sagt:

– Vi har sökt bygglov på nytt och vi hoppas vi ska få positivt besked, säger Vernesa Slatina.

Men stadsbyggnadskontoret har aldrig varit positivt inställda.

– Det är inte lämpligt utifrån lagen att bedriva skolverksamhet på ett område som är ämnat för industri-ändamål, har Emma Bergström, bygglovshandläggare på stadsbyggnadskontoret, tidigare sagt.

SVT har också rapporterat att ytterligare en friskola i Göteborg, Algebraskolan, också saknar bygglov. Skolinspektionen har ännu inte meddelat något nytt beslut angående den skolan.

Tillsammans har de båda skolorna fått runt 13,5 miljoner kronor av Göteborgs stad för att bedriva undervisning.

SVT Nyheter Väst söker Primusskolans rektor för en kommentar om stängningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer