Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Om kommunen betalat ytterligare pengar till skolor utan bygglov – och i så fall hur mycket – vet man inte. Foto: SVT

Göteborgs stad har betalat över 13 miljoner till skolor utan bygglov

Uppdaterad
Publicerad
Göteborgs stad har betalat ut runt 13,5 miljoner kronor för elever som går på nystartade Primusskolan och Algebraskolan – som båda saknar giltigt bygglov. Detta samtidigt som varken Skolinspektionen eller tjänstemän på stadsbyggnadskontoret vetat om att det bedrivits skolverksamhet i lokalerna.
Om kommunen betalat ytterligare pengar till skolor utan bygglov – och i så fall hur mycket – vet man inte.

Det var efter en anonym anmälan som stadsbyggnadskontoret besökte Algebraskolan i november förra året. Samma dag skickades alla elever hem, på grund av brister i brandskyddet.

I maj i år gjorde Skolinspektionen en tillsyn på skolan. Men inte ens då, ett halvår efter att kommunen fått vetskap om att det saknas bygglov, hade informationen nått Skolinspektionen.

Huvudmannen, alltså skolan, meddelade det inte heller vid besöket. Informationen nådde inte Skolinspektionen förrän SVT Nyheter Väst hörde av sig.

– Stadsbyggnadskontoret har ingen skyldighet att meddela oss, men det är klart att vi kan se nyttan av ett tätare samarbete framöver, säger Claes Börjesson, jurist på Skolinspektionen.

Han syftar på att stadsbyggnadskontoret i Göteborgs stad haft vetskap om att Algebraskolan i Angered haft verksamhet i lokalerna på Angeredsvinkeln sedan i höstas, allt utan giltigt bygglov.

Stadsbyggnadskontoret: ”Inte vår uppgift”

På stadsbyggnadskontoret anser man inte att man brustit i sitt ansvar.

– Det är inte vår uppgift att meddela Skolinspektionen, säger Jan Johansson, bygginspektör på stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

Under våren har Skolinspektionen skärpt sina rutiner och alla kontor över hela landet kräver nu att få se ett skriftligt bygglov, eller så ringer man upp kommunen där skolan ska starta och frågar om det finns ett bygglov. Men detta skedde inte vad gäller nystartade Primusskolan i Gårdsten, och inte heller vad gäller Algebraskolan i Angered.

13,5 miljoner kronor betalats ut till skolorna för att bedriva undervisning

På grundskoleförvaltningen i Göteborgs stad har man betalat ut pengar till elever på Algebraskolan sedan augusti förra året. Under året har sammanlagt runt 13,5 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar gått till elever på nystartade Primusskolan och Algebraskolan. Detta samtidigt som tjänstemän på stadsbyggnadskontoret saknat vetskap om att det bedrivits skolverksamhet i lokalerna på Angeredsvinkeln, som är ett industriområde. SVT:s granskning visar att det finns brister i kommunikationen även mellan de olika förvaltningarna inom Göteborgs stad.

– Det är inte en uppgift som vi ska agera på, så vi hade inte gjort nåt annorlunda om vi vetat om det sedan november, men det är nånting som vi får ta med oss, hur vi kommunicerar mellan de olika förvaltningarna, säger Christian Arensberg, planeringsledare på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

Skulle ni ha velat ha den informationen?

– Det viktigaste är att den ska gå till skolinspektionen, men självklart skulle vi ha kännedom, säger Christian Arensberg.

Kan inte veta säkert om finns fler skolor därute

Varken Skolinspektionen eller kommunen kan idag med säkerhet säga att det inte finns fler skolor som har undervisning i lokaler som saknar bygglov runt om i Göteborg. Men det finns inga uppgifter som tyder på det, menar man.

– Vi har inte fått in några andra signaler om att det skulle förekomma, säger Claes Börjesson.

Men hur vet ni att det  inte finns, för det visste ni ju inte i de tidigare fallen?

– Nej. Nej, jag kan tyvärr inte svara på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer