Skolinspektionen stänger Vetenskapsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Vetenskapsskolan styrs fortfarande indirekt av en person som tidigare ansetts olämplig. Det menar Skolinspektionen som nu stänger skolan.

Skolinspektionen har i flera utredningar kritiserat Vetenskapsskolan i Göteborg, som nyligen bytt namn till Safirskolan. Det har då handlat om könsseparation och bristande sexualundervisning. Men nu riktas istället kritiken mot ledningen av skolan.

Säpo, regeringen och Migrationsöverdomstolen har bedömt att en person i den förra ledningsgruppen utgör ett hot mot rikets säkerhet, och personen har nu ett utvisningsbeslut mot sig.

Skolinspektionen menar att personen fortfarande har inflytande över skolan.

Informerar berörda

De bedömer alltså att det finns en betydande risk att personen på olika sätt påverkar barnen och eleverna på skolan, trots den överlåtelse som skett.

Skolinspektionen beslutar därför att stänga Safirskolan, som omfattar två enheter. En med årskurserna F-3 och en med 4-9.

Kommunstyrelsen har tidigare beslutat om att kräva att Skolinspektionen ska stänga skolan.  

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med en representant för den nya ledningen som inte vill kommentera dagens beslut eftersom de har fullt upp med att informera alla berörda om den uppkomna situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer