Foto: SVT

Skolkaoset: Underlag saknades – då fick eleverna samma betyg

Uppdaterad
Publicerad

Elever som fått samma betyg eftersom underlag saknades. 15 heltidstjänster som ska bort men som föräldrarna inte känt till.

Nu har föräldraföreningen på Karl Johansskolan i Göteborg ilsknat till och utlyst en skolstrejk på onsdag nästa vecka.

– Vi har fått nog av snabba beslut och dålig information, säger Anna Beskow som är ordförande i föräldraföreningen.

Det är upprörda känslor i Karl Johansskolans föräldraförening i Majorna i Göteborg. Anledningen är vad de beskriver som en ”kaosartad situation” på F-6-skolan och en oro över nedskärningar av personal i klasserna.

– Precis innan jullovet berättade rektorn att 15 heltidstjänster skulle bort, och att den första redan skulle försvinna vid terminsstart. Våra barn kommer bli lidande, säger Anna Beskow.

Enligt Anna Beskow har många föräldrar varit helt ovetande om att resurspersonal kommer att försvinna. Farhågan är att skolmiljön ska bli sämre och inte gynnsam för barnen. Därför har föräldraföreningen utlyst en skolstrejk till terminens första dag, den 8 januari.

Tillbakavisar kritik

Nahid Rezaei, som är rektor på skolan, menar dock att informationen om de 15 tjänsterna har gått ut, men att det kan vara så att många föräldrar inte läst den.

– Jag har informerat föräldragrupper och gjort utskick genom skolans system, att inte alla har läst informationen kan jag inte påverka, säger hon.

Hennes förklaring till den minskande personalstyrkan är att skolan haft många överanställningar och nu anpassar sig till budgeten.

Alla elever i årskurs 6 fick samma betyg

En annan anledning till att föräldraföreningen utlyst skolstrejk är att alla elever i årskurs 6 inte kunnat ges individuella betyg i vissa ämnen. Det beror på att flera ordinarie anställda varit borta från skolan under en längre tid och att det inte fanns tillräckligt med underlag för vikarierande personal att ge betyg.

– Alla barnen fick E, som är det näst lägsta betyget*. Vi ska försöka att ordna till det så snart ordinarie personal är tillbaka och det finns tillräckligt med underlag för att ge barnen rätt betyg, säger Nahid Rezai.

*Not: I det svenska betygssystemet är E det lägsta godkända betyget. Betyget F innebär att eleven blir underkänd.

Kommer rapportera frånvaro

Det beskedet lugnar inte Anna Beskow och föräldraföreningen. Missnöjet är nu så stort att föräldrarna uppmanas att sätta ner foten genom att hålla barnen hemma vid skolstarten.

– Om vi blir tillräckligt många som ställer upp på strejken så kommer barnen att stanna hemma, men det krävs att tillräckligt många är borta för att det ska göra någon skillnad, säger hon.

När SVT Väst ber Nahid Rezaei, rektor på Karl Johansskolan, att kommentera skolstrejken svarar hon att vårdnadshavare själva väljer hur de vill göra men att skolan är skyldig att rapportera frånvaro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.