Foto: SVT

Skolverktyget Hjärntorget skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Efter många år av massiv kritik skrotas nu Göteborgs stads skolplattform Hjärntorget.

Hjärntorget heter det digitala informationssystemet som används av de kommunala skolorna runt om i Göteborg. Lärplattformen har ända sedan starten för tio år sedan fått massiv kritik av lärare, elever och föräldrar. De menade bland annat att det är svårt att hitta information i systemet. Men nu ska det alltså skrotas och ersättas med något annat, vilket Göteborgs-Posten var först med att berätta om.

– Vi ser att systemet vi har i dag inte uppfyller föräldrars, elevers och personalens behov. Vi behöver ett bättre stöd för samverkan, för dokumentation, och ett bättre stöd för lärarna, säger Katarina Öryd, verksamhetschef på Intraservice i Göteborgs kommun, till SVT Nyheter Väst.

Hjärntorget har även tidigare granskats av Stadsrevisionen som kritiserade it-systemet. Bristerna handlade främst om att man i systemet kunde hitta känsliga uppgifter i om elever, så som mobbad, adhd och elak.

Kommunen räknar med att ha upphandlat ett nytt system till nästa sommar, enligt Göteborgs-Posten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer