Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tre nya skott, automateld” – se bilderna och hör polisens egna ord från insatsen i skogspartiet i Alingsås där en man sköt med AK4 mot en polispatrull. Foto: Polisens förundersökning/TT

Sköt mot poliser med automatvapen – döms för grovt hot mot tjänsteman

Uppdaterad
Publicerad

En 56-årig man åtalades för tre försök till mord efter att ha skjutit automateld mot poliser i Alingsås. Nu döms han av Alingsås tingsrätt till fyra och ett halvt års fängelse. Men inte för mordförsök – utan för grovt hot mot tjänsteman.

– Vi är nöjda över att tingsrätten kommit fram till att han avlossat samtliga skott, varav tre mot polisen, säger assistentåklagare, Malin Knoop.

Under onsdagen meddelades domen för den 56-årige man som åtalats för mordförsök på tre poliser och grovt vapenbrott. Vid rättegången i Alingsås tingsrätt nekade mannen till båda brottsrubriceringarna, men erkände att han haft vapnet.

– Vi är nöjda över att tingsrätten kommit fram till att han avlossat samtliga skott. Sedan har de i och för sig landat i vår andrahandsrubricering istället för mordförsök, säger Malin Knoop, assistentåklagare.

Enligt Malin Knoop har tingsrätten ansett att mannen haft så god kunskap om vapen att han hade träffat poliserna om han hade haft avsikt att göra det. Därför rubriceras brottet inte som mordförsök, utan som grovt hot mot tjänsteman.

Händelsen ägde rum i slutet av april i ett skogsområde nordväst om Alingsås. Där öppnade den nu dömde 56-åringen eld med sin automatkarbin, en AK4, mot polispatruller som larmats till platsen.

Sköts i benet av polis

Totalt sköt mannen 42 skott mot polispatrullerna, som även resulterade i flera bränder i skogen. Först efter tre timmar kunde 56-åringen gripas, efter att polisen skjutit honom i benet.

– Det har funnits bra bevisning, men sedan har han själv inte haft så starka minnesbilder från händelsen, vilket försvårat det hela lite, säger Malin Knoop.

Den 56-årige mannen var känd av polisen redan före händelsen i april 2023. Han dömdes senast hösten 2020 för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.