Patricio Galvez, morfar till de sju barnen som vuxit upp i IS i Syrien med en av Sveriges mest profilerade IS-terrorister Michael Skråmo som pappa. Foto: SVT Nyheter

Skråmobarnens liv – nu berättar morfar Patricio Galvez om första året i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan hämtade Patricio Galvez hem sina sju föräldralösa barnbarn från Syrien. Uppvuxna i en terrorsekt, barn till en av Sveriges mest välkända IS-terrorister. I ett SVT Nyheter-reportage berättar nu Patricio om barnens väg in i det svenska samhället.

– Någonstans tror jag att de vill glömma det som varit, säger Galvez.

Det var när Patricios dotter konverterade till islam och gifte sig med den svenska IS-terroristen Michael Skråmo som allt började. De reste till IS i Syrien tillsammans och fick totalt sju barn.

– Hon skickade bilder och små filmer på barnen men vi kunde inte prata fritt. När jag kritiserade deras val eller skrev att de skulle komma hem, då kom Michael Skråmo in i diskussionen och sa att hon inte skulle få ha kontakt med mig om jag fortsatte prata så.

Rädslan för att förlora kontakten gjorde att Patricio rättade sig efter IS-terroristen Skråmos villkor.

– Jag vågade inte säga det jag helst ville, att det var fel, att de skulle komma hem. Det var overkligt, min dotter i ett krig i Syrien, hos en terrorgrupp, berättar Patricio Galvez.

”Då grät vi allihopa”

När först dottern och sedan Michael Skråmo dog blev de sju barnen kvar, föräldralösa. De hamnade hos kurderna i nordöstra Syrien. Patricio tog kontakt med UD för att få hjälp att få hem sina barnbarn, men fick veta att de inte kunde bistå. Till slut reste han till Syrien själv, på eget bevåg för att försöka träffa barnen och få hem dem till Sverige.

Barnen hamnade först på sjukhus, svårt undernärda och sjuka. De flyttades sedan till ett flyktingläger. Patricio minns första mötet med den minste pojken, som då var drygt ett år gammal:

– Det var hemskt att se honom ligga där, ensam, mager och med jag vet inte hur många sjukdomar. Jag lyfte upp honom och höll honom i mina armar. Han gnydde och ville inte vakna. Men när jag började prata svenska med honom så öppnade han ögonen och började le. Då grät vi allihopa. I dag är han frisk med runda kinder, han går och han har börjat säga sina första ord. En underbar pojke.

Verkar inte tänka på livet i Syrien

De sju barnen är i dag placerade i olika familjer i Sverige.

I SVT Nyheters reportage berättar Patricio Galvez mer om sin relation till barnen – om hur lekar, bad och musik tar stor plats i deras liv.

– Någonstans tror jag att de vill glömma det som varit. Det samtalet kommer jag att ta senare med dem.

Se intervjun med Patricio Galvez i klippet här ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.