Foto: Guiseppe Cacace, TT arkiv

UD bekräftar: IS-terroristen Michael Skråmos barn har förts till Irak

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet bekräftar att IS-terroristen Michael Skråmos barn har förts ut från Syrien till Irak.
– Ja, vi kan bekräfta att barnen anlänt till Erbil. Vårt fokus nu är att bistå barnen på bästa sätt, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD, till SVT.

Förhandlingarna mellan Sverige och representanter för det kurdiska självstyret i norra Syrien har pågått under en lång tid.

Så sent som i fredags träffades kurdiska representanter och personal från UD för att diskutera situationen rörande de 80 personer, varav de flesta barn, med Sverigekopplingar som befinner sig i lägret al-Hol i Syrien. Nu har man gjort en överenskommelse om att hämta IS-terroristen Michael Skråmos sju föräldralösa barn.

Shiyar Ali, Sverigerepresentant för kurdiska självstyret i norra Syrien, bekräftar för SVT Nyheter att barnen lämnats över till svensk personal:

– Barnen är i Irak, säger Shiyar Ali.

Han uppger att man tillsammans med svenska utrikesdepartementet och svenska myndigheter under tisdagen lyckades få ut barnen ur Syrien.

– Barnen ska under omständigheterna må bra. De har verkligen varit i dålig hälsa när vi tog dem från Baghouz. De behöver bättre hjälp och vård, precis som andra barn som är kvar i lägren, fortsätter han.

”Vårt fokus är att bistå barnen”

På tisdagskvällen bekräftar även UD för SVT att barnen befinner sig i Irak.

– Ja, vi kan bekräfta att barnen anlänt till Erbil. Vårt fokus nu är på att bistå barnen på bästa sätt, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD, till SVT.

UD lämnar inga övriga uppgifter om barnen, eller när de kan föras till Sverige.

Båda föräldrarna döda

I december förra året dödades barnens mamma, Patricio Galvez dotter, i en granatattack och i mitten av mars bekräftade IS-terroristen Michael Skråmos mamma att även han hade dödats.

Patricio Galvéz tillsammans med sina barnbarn. Det yngsta barnet är ett år gammalt. De andra barnen är 2, 3, 5, 5 (tvillingar) samt 7 och 8 år. Foto: Privat

IS-terroristen Michael Skråmo är den mest profilerade IS-rekryteraren som har rest från Sverige. Han är norsk medborgare, men född och uppvuxen i Göteborg. I olika videoklipp som han spelade in i Syrien uppmanade han andra att ansluta sig till terrorgruppen IS och han uppmanade också människor att utföra terrorattentat i Sverige.

Barnen i behov av vård

Barnens morfar Patricio Galvez har tagit skarpt avstånd från IS och att hans dotter anslutit sig till terrorgruppen. Han uppger att hans fokus har varit på att rädda barnen, som varit svårt undernärda och är i behov av vård.

– Alla vet vad IS är för organisation. Min kamp har varit fokuserad på att rädda sju oskyldiga barns liv. Allt dåligt som har hänt, allt det onda, inget har med barnen att göra. De är bara rena offer, sa Patricio Galvez i en intervju med SVT.

Omkring 80 barn till IS-anhängare från Sverige ska befinna sig bland de nästan 77 000 människorna som i dag bor i lägret al-Hol i Syrien, uppger hjälporganisationer.

Lägret är byggt för 9 000 människor, men just nu finns nästan 77 000 människor från länder som Tyskland, Frankrike, England, Belgien, Schweiz och Sverige, där merparten är barn, har SVT tidigare rapporterat om.

Ryssland och Frankrike har tidigare tagit hem flera föräldralösa barn, har flera medier rapporterat om, däribland nyhetsbyrån AFP.

Flera länder, som Marocko, Sudan, Kosovo och Indonesien har hämtat hem medborgare från lägren. Gruppen som Kosovo flög hem bestod av 110 personer varav 74 var barn, 32 kvinnor och fyra män. Männen misstänks ha deltagit i strider och greps efter hemkomsten den 20 april, skriver TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barn till IS-terrorister

Mer i ämnet