Bild från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien. Arkivbild. Foto: International Rescue Committee/TT

Folkrättsexpert: ”Regeringen gömmer sig bakom juridiken”

Uppdaterad
Publicerad

Folkrättsexperten Mark Klamberg riktar kritik mot regeringen för hur regeringen agerat när det gäller de föräldralösa barn som finns i läger i Syrien. Han menar att de kan göra mer för att hjälpa barnen hem – om man vill.

– Om andra länder kan ta hem barn så borde Sverige också kunna göra det, säger han till SVT Nyheter.

Den mest akuta frågan gäller sju barn till den nu döde IS-terroristen Mikael Skråmo, som nu finns i läger hos den kurdiska sidan i Syrien. Deras föräldrar är döda, men deras svensk-chilenska morfar vill att barnen ska föras hem, då de är gravt undernärda och sjuka, och inte kan få adekvat hjälp på plats.

Situationen i lägren är enligt Röda korset ”apokalyptisk”, och barn dör av sjukdom och svält.

Regeringen har sagt att man tittar på frågan, och förklarar sin brist på agerande bland annat med att man inte fått någon ”officiell begäran” från kurderna i Syrien. De senaste dagarna har det funnits uppgifter om att en sådan begäran är på väg in.

Förstår inte regeringens hållning

Mark Klamberg, som är docent i folkrätt på Stockholms universitet, förstår inte regeringens hållning. Han menar att en sådan begäran inte behövs och inte förändrar det juridiska läget.

– De barn vi talar om är i förvar hos en grupp som inte är en stat. Jag har svårt att se hur en officiell förfrågan skulle kunna komma från en icke officiell aktör. Däremot kan man agera ändå, säger Mark Klamberg.

Han menar att regeringen visserligen inte är skyldig att agera för att hjälpa svenskar utomlands, men att det finns ett brett fält av åtgärder man kan göra, om man vill, och som skulle ligga i linje med en policy att hjälpa svenska medborgare utomlands.

– Jag tycker man gömmer sig bakom juridiken. Situationen är bevisligen så att man kan kommunicera med grupperna i Syrien. Det enda formella godkännande man behöver är från irakiska myndigheter, om barnen skall föras hem via Irak, vilket är den möjlighet som aktualiserats.

En komplicerad fråga

Samtidigt förstår Mark Klamberg att frågan kan vara mer komplicerad än den verkar i media. Det är väl känt att de kurdiska grupperna som driver lägren i Syrien helst vill att Sverige, liksom andra länder, tar emot alla sina medborgare. Det innebär både barn och vuxna, inklusive de som varit stridande soldater och troligen gjort sig skyldiga till grova brott. Erbjudandet att föra svenska barn till säkerhet i Irak, skulle kunna vara kopplat till motprestationer som den svenska regeringen har svårare att gå med på.

– Nu diskuterar man barnen, sen kanske man måste diskutera personer som varit stridande. Det är en känsligare fråga. Det kan kanske ligga i bakgrunden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.