Den som skadas på skönhetssalong ska få bättre skydd. Foto: TT

Skyddet för den som skadas på skönhetssalonger ska stärkas

Publicerad

Den som skadas av skönhetsingrepp har i dag i princip ingenstans att vända sig. Nu vill regeringen utreda hur skyddet kan stärkas.

Trots att många skönhetsbehandlingar både kräver medicinsk kompetens och har betydande hälsorisker, finns det ingen lag som direkt reglerar skyddet för den som blir skadad. Behandlingarna omfattas inte av de lagar som gäller inom hälso- och sjukvården, eftersom de inte har som syfte att behandla sjukdomar eller skador.

LÄS MER: SVT granskar skönhetssalonger

Det bristande skyddet har varit känt länge, men lagändringar har dröjt. Nu ska Socialstyrelsen utreda saken. Myndigheten ska undersöka om estetiska behandlingar ska omfattas av samma skydd som gäller för andra behandlingar inom sjukvården, och hur det i så fall ska vara reglerat.

Utreder kompensation

”Det är skrämmande att i princip vem som helst i dagsläget kan göra stora medicinska ingrepp på en annan människa och sedan stå helt utan ansvar om det går fel”, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen ska också undersöka hur en person som skadas vid skönhetsbehandling ska kunna kompenseras.

Unga kvinnor är överrepresenterade i statistiken över dem som drabbas, enligt regeringen. Och den som köper skönhetsoperationer förblir utan skydd ännu en tid — Socialstyrelsen ska redovisa uppdraget först om cirka ett år.

Tidigare i år granskade SVT Nyheter Väst ett antal skönhetssalonger i Göteborg och intervjuade flera personer som skadats. I vilken mån den granskningen har påskyndat regeringens arbete i frågan framgår inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar skönhetssalonger

Mer i ämnet