Kommunstyrelseordföranden i Mariestad anmäler två ensamkommande som fått åldern uppskriven för bidragsbrott. Foto: TT

”Slöseri med polisens resurser”

Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) har anmält två ensamkommande flyktingar för bidragsbrott efter att deras ålder skrivits upp. Det beslutet sågas nu av advokaten Pontus Ljunggren som menar att det är omöjligt att bevisa något brott.

– Det är ettslöseri med polisens resurser. Är det en kommuns uppgift attbelasta polisen med sådana anmälningar, säger Pontus Ljunggren till Sveriges Radio Skaraborg.

Det var i somras som Mariestads kommunstyrelses arbetsutskott beslutade att ensamkommande som får sina åldrar uppskrivna ska anmälas om brott kan misstänkas, och det ansåg man alltså nu och lämnade in en polisanmälan. Men det ger inte advokaten Pontus Ljunggren mycket för.

– Många flyktingar vet inte vilken ålder de själva har, och då är det hopplöst för en åklagare att bevisa de här omständigheterna. Som jag ser det är det här politiskt motiverat, man vill markera, men juridiken är inte rätt väg framåt för detta. Och det kommer inte heller att prövas eftersom man inte kommer kunna bevisa att det är något brott, säger han till Sveriges Radio Skaraborg.

LÄS MER: Kommunalråd anmäler ensamkommande för bidragsbrott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.