Umgänge utanför festivalområdet i Slottsskogen, Göteborg. Foto: Scanpix

Slottsskogens gräsmatta förberedd för Way out west

Uppdaterad
Publicerad

Way out wests avspärrningar och påverkan på Slottsskogens gräs är en årligen återkommande debatt före och efter festivalen äger rum. Festivalen får dock orättvist mycket kritik jämfört med andra evenemang i Slottsskogen.

– Vi får mer kritik för Way out west än för Göteborgsvarvet, trots att varvet kanske tar större del av parken, säger Per Åberg på Park- och naturförvaltningen i Göteborg.

Slottsskogen har varit delvis avspärrad sedan i söndags, och förberedelserna för årets upplaga av Way out west har varit i full gång sedan dess. För Park- och naturförvaltningen innebär utplaceringen av stora mängder grässkydd i plast den största förberedelsen. Totalt placeras 25.000 kvadratmeter grässkydd ut för att skydda parken.

– Om det sedan regnar mycket under festivalen så kan vi inte göra så mycket. Förra året diskuterade vi om man skulle stänga av vissa områden, men sådana saker blir lite mer hands on-beslut och kanske mer om det finns risker för publiken, säger Per Åberg.

– Det är ju tråkigt om någonting går sönder, men det går att reparera. Säkerheten går i första hand.

Arbete pågår hela året

Förra årets ösregn och lervälling finns fortfarande i färskt minne, men det är svårt att skydda sig helt mot vädrets makter. Arbetet med att förbereda gräsmattorna för arrangemangens påfrestningar pågår hela året.

– Vi gör det inte bara för Way out west, utan för alla evenemang. Midsommarfirandet, Göteborgsvarvet, och så vidare. Vi jobbar hela tiden med att gräset ska klara det. Sedan spelar det ingen roll om regnet öser ner på Göteborgsvarvet eller på Way out west, det ser lika jävligt ut ändå. säger Per Åberg.

Avspärrningarna som varit på plats sedan i söndags hävs först på onsdag morgon nästa vecka. Festivalen har tisdagen på sig att röja upp, och sedan släpps parkbesökarna in som vanligt. Ungefär samtidigt brukar diskussionerna om påverkan på parken ta fart igen.

– Det är klart att ett arrangemang där du tar in 100.000 personer på tredagar har en påverkan, ja. Men samtidigt så är det ju 100.000 som har väldigt roligt, säger Per Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.